Generalno čišćenje kuhinje mnogima je jedan od najomraženijih kućnih poslova.
Čišćenje frižidera, rerne i kuhinjskih polica može biti zaista naporno, a često se čini da ovom kućnom zadatku nema kraja. U kuhinji ima mnogo bakterija, zbog čega je važno pravilno prati kuhinjske krpe.
Njima brišemo ruke, kuhinjske površine, posuđe i ostatke hrane, pa treba posebno paziti da ih peremo kako se bakterije ne bi proširile po ostatku doma.
Bakterije koje se nakupljaju u krpama mogu se lako proširiti na druge predmete u mašini za pranje veša. Mnogi ljudi prave uobičajenu grešku kada peru veš – zajedno peru peškire i krpe, jer ove stvari najčešće peremo na 90 stepeni, ili ih prokuvamo.
Takođe, stručnjaci za veš napominju da ako želimo da sačuvamo peškire kojima brišemo telo, bilo bi dovoljno da ih peremo na 60 stepeni svaka tri dana, dok se krpe moraju prati na 90 stepeni.
U nastavku možete pročitati još nekoliko saveta za pranje krpa koje će sačuvati tkaninu, ali i vaše zdravlje.
Osušite krpe na vazduhu pre nego što ih stavite u korpu za veš
Ovo su najbolji uslovi za svaku vrstu veša, posebno za krpe koje sadrže razne bakterije. Ovo će sprečiti razvoj plesni i produžiti život krpama. Jedno od najvažnijih pravila je da nikada ne stavljate mokar veš u korpu kako biste sprečili stvaranje buđi.
Perite krpe na najvišoj mogućoj temperaturi
Kuhinjsku krpu treba prati na 90 stepeni da bi se ubile sve potencijalne bakterije.
Nemojte koristiti omekšivač
Za brisanje površina koje dolaze u kontakt sa hranom koristimo krpe, a omekšivač može ostaviti film na predmetu, tako da ne treba koristiti omekšivač prilikom pranja kuhinjskih peškira.
Manje je više
Verovatno ste primetili da je odeća čistija i da bolje miriše ako koristite manje deterdženta i omekšivača. Ovo je takođe dobra praksa u zaštiti kože od štetnih hemikalija. Isto važi i za pranje krpa na 90 stepeni. Koristite što je moguće manje deterdženta da bi krpe bile što čistije.
Bonus video:
Dubinsko pranje kuhinjskih krpa