Zna se da su kuhinjske krpe podložne razvoju bakterija i zato se moraju pravilno održavati. Čiste i mirišljave će biti ako sledite ovu rutinu!
Sprečite razvoj bakterija
1. Potpuno čiste i isprane krpe stavite u mikrotalasnu na 30 sekundi. Osušite ih dobro.
2. Kad kupujete prašak, potražite onaj sa oznakom sa antimikrobnim dodacima. Bolje će mirisati i neće se stvarati buđ.
3. Najbolje je sušiti ih na svežem vazduhu, alternativno - unutra, na suvom vazduhu.
Uklonite neprijatne mirise i fleke
1. Treba ih prati zasebno, na visokoj temperaturi, a dodatkom izbeljivača uklonićete sve nepoželjne mirise.
2. Natopite krpe sredstvom za uklanjanje mrlja, neka tako odstoje 15 minuta, a onda ih uobičajeno operite.
3. Prirodno efikasno sredstvo za belinu jeste soda bikarbona. Nekoliko kašičica sode stavite u posudu s gladnom vodom, promešajte i potopite krpe. Ako su mrlje tvrdokorne, neka ostanu tako preko noći. Operite ih u mašini za veš na visokoj temperaturi. Osim sode, možete koristiti i so, postupak je isti.
4. Ukoliko su previše zaprljane, najbolje je da koristite razređenu mešavinu izbeljivača i natrijum-bikarbonata. Neka odstoje u tome preko noći, na otvorenom. Krpe posle operite u mašini, na visokoj temperaturi.
Osim toga:
- Obavezno ih operite pre prve upotrebe.
- Najbolje su 100% pamučne, bele krpe.
- Ne ostavljajte mokre krpe u mašini.
- Izbegavajte omekšivač, jer samo opterećuje krpe nepotrebnim hemikalijama.