provereno pomažu

Kako otvoriti dobro vakuumiranu teglu? Ovi trikovi izvode se za nekoliko sekundi, a olabaviće poklopac kao od šale

Nisu vam potrebni mišići ni pomoć drugih – oslobodite se i frustracije i poklopca za tren oka tako što ćete razbiti vakuum uz ove cake

otvaranje vakuumirane tegle kiselih krastavaca ne mora da bude teškofoto: Shutterstock / Alliance Images

 

Svima nam se dogodilo da žudimo za kiselim krastavčićem ili domaćom marmeladom i baš kad nam se konačno tegla nađe u rukama – poklopac ni da mrdne.


Stežete čvrsto, prekrivate poklopac krpom i ništa ne pomaže, pa se obraćate nekome za koga mislite da ima snažniji stisak, ali pomoć vam zapravo uopšte nije potrebna. Tajna uglavnom nije (samo) u jačini šake već je tegla "tvrdoglava" iz drugih razloga, a uz ove cake otvorićete je kao od šale.


Tegle se obično teško otvaraju zbog vakuuma, pa je neophodno razbiti ga tako da vazduh uđe ispod poklopca.

 

Kako skinuti poklopac s vakuumirane tegle?

 

  1. Najjednostavniji način da to uradite jeste da umetnete vrh noža ispod ivice poklopca tegle i pomerate ga po obodu praveći polugu, sve dok ne čujete zvuk pucanja, tj. razbijanja vakuuma. Kada se to dogodi, otvorićete bez imalo muke!
  2. Uzmite drvenu varjaču ili nožić i usmerite dršku prema poklopcu, pa lupite njom poklopac nekoliko puta. To, takođe, trebalo da naruši vakuum, pa ćete lako otvoriti teglu, a ako ne uspe ponovite još nekoliko puta.
  3. Još jedan način jeste da stavite teglu u slabiju ruku, okrenete je naopako, pa nagnete pod uglom od 45 stepeni. Potom sredinom dlana udarite dno tegle, čvrsto, ali ne prejako. Na taj način će se u blizini poklopca podiži pritisak i razbiće se vakuum.
  4. Primena toplote na poklopac mogla bi da ga oslobodi čvrstog stiska, pa možete staviti poklopac pod mlaz vrele vode, staviti teglu u posudu s toplom vodom na 30 sekundi ili usmeriti fen prema poklopcu.

BONUS VIDEO

Koliko je zdrava zimnica?