zdravo i ukusno

Zimnica nije potpuna bez njih: Domaći recept sa kisele krastavce sa sirćetom

Kiseli krastavci su nezaobilazni kada se sprema turšija. 

Kiseli krastavčići su mnogima omiljeni momenat svake zimnice foto: kuzmin5d / FoodCollection / Profimedia

U ovo doba godine ljudi uglavnom pripremaju zimnicu, a malo je onih koji ne ne vole ukuse ajvara, pinđura, šarene salate, lovačke salate, pečene paprike...

 

A jedan od nezaobilaznih, nekima i omiljeni, sastojak svake zimnice su kiseli krastavčići. Mi vam sada predstavljamo recept za kisele krastavce sa sirćetom. 

 

SASTOJCI 

 

  • krastavaci - oko 1 kg
  • sirće - 400 ml
  • voda - oko 400 ml
  • so - 3 kašike
  • crvena paprika - 1 kom
  • beli luk - 4 čena
  • šećer - 2 male kašike
  • seme komorača - 2 male kašike 
  • biber u zrnu - 1 mala kašika

 

PRIPREMA

 

Prvo morate lepo da operete krastavce. Drugi korak je da u lonac sipate vodu, sirće, so i šećer i stavite ih na ringlu.

 

Pošto sev to lepo proključa trebalo bi da ostavite malo da se ohladi. Iseckani beli luk, seme komrača, biber u zrnu i seckanu papriku stavite u sterilisane tegle.

 

A onda u nju dodajte i krastvace i obavezno ih prelijte sa ohlađenom tečnošću.

 

To vam je to. Sada je ostalo samo da zatvorite tegle, da ih ostavite na tamnom ihladnom mestu barem sedam dana, a nakon toga ih možete jesti.