Predstavljamo vam proverene recepte supruge Marinka Rokvića koji su privukli najviše pažnje na društvenim mrežama
Slavica Rokvić, supruga legendarnog i prerano preminulog pevača Marinka Rokvića, odnosno majka pevača Marka i Nikole Rokvića, aktivna je na društvenoj mreži Instagram, gde mnogi s pažnjom prate njene objave.
Udovica jednog od omiljenih pevača deli s pratiocima kako izgleda njena svakodnevica, kako uživa s unucima, kao i savete za negu lica i tela i kulinarske trikove.
Njeni pratioci posebno uživaju u njenim receptima, proverenim i oprobanim instrukcijama koje za rezultat imaju božanstvena jela, kako slana, tako i slatka!
Danas vam predstavljamo tri posebno zapažena recepta, za ručak od povrća, čokoladni dezert i zdravu domaću paštetu.
Šaren, lagan & zdrav ručak
Sastojci:
- 800 g patlidžana (možete ga zameniti tikvicama)
- 350 g paradajza u konzervi
- 3 dcl soka od paradajza ili 3 sveža
- 3 čena belog luka
- 20 listića bosiljka
- 100 g rendane mocarele
- 60 g svežeg sira – ovoga puta sam stavila mladi kozji sir
- 40 g rendanog parmezana
- Maslinovo ulje, so
Priprema
Patlidžan iseći na uzdužne ploške, premazati ga maslinovim uljem sa obe strane, ne soliti i u rernu na 180 stepeni 20 minuta. Za to vreme izmešati sve vrste paradajza, prokuvati, posoliti po ukusu, malo mas. ulja, iscepkati 10 listića bosiljka, sitno iseckati dva čena belog luka i pustiti da se ukuva nekih 20 minuta. Sveži sir iseckati na kockice i pomešati sa rendanom mocarelom. Rendani parmezan izmešati sa sitno seckanim čenom belog luka i deset listića bosiljka.
Na dno vatrostalne činije staviti malo sosa od paradajza, pa red pečenog patlidžana, zatim opet sos pa rendanu mocarelu i sir na kockice pa smesu sa parmezanom. I tako dva reda. Na treći red patlidžana staviti završni sloj sosa od paradajza i posuti mešavinom parmezana, bosiljka i belog luka. Pravac rerna na 180 stepeni nekih 35 minuta. Kada je gotovo izvaditi i ostaviti dvadesetak minuta da se prohladi i lepo stegne. Uživajte!
Čokoladna pita
– Neka recept proputuje ovom platformom i obraduje sve ljubitelje čokolade, radosti i ljubavi među ljudima bez obzira na razlike. Radujmo se! – napisala je Slavica jednom prilikom.
Sastojci i priprema
Za testo:
- 300 g putera
- 400 g brašna
- 2 žumanceta
- 8 kašika vode
Umesimo testo, podelimo u dve lopte i stavimo na pola sata u frižider.
Za fil:
10 žumanaca mutimo sa 360 g šećera, dodamo 200 g mlevenih oraha, 6 štangli rastopljene čokolade i sneg od 10 jaja. Sve to sjedinimo varjačom, ne mikserom.
Razvučemo donju koru u sredinu, fil, pa gornja kora. Čačkalicom izbockamo gornju koru da ne popuca prilikom pečenja. Prekrijemo folijom i pečemo na temperaturi od 200 stepeni 45 minuta. A poslednjih deset minuta skinuti foliju sa pite.
Domaća pašteta Slavice Rokvić
Sastojci:
- ćureći ili pileći file
- senf
- celerova so
- malo kuvanog domaćeg paradajza
- sitno seckan peršun
Priprema
Belo meso skuvati u supi ili posebno.
Staviti ga u multipraktik sa ostalim sastojcima. Blendirati.
– Lagano, ukusno, ne opterećuje digestivni trakt, a daje snagu na poseban način – napisala je Slavica Rokvić.
BONUS VIDEO
Nikola Rokvić