njam

Recept za bundevaru: Mnogima je ovo omiljena pita - neverovatno je sočna, a sprema se jako lako

Bundevara je mnogima na našim prostorima jedna od omiljenih pita. 

Bundevara je mnogima jedna od omiljenih pita foto: Shutterstock/nada54

Malo je onih koji ne vole pitu sa bundevama. Bundevara je veoma je ukusna, a ima i još jedan veliki plus - recept za nju uopšte nije težak, pa se sprema veoma lako. 

 

SASTOJCI

 

  • bundeva - kilogram 
  • šećer - oko 15 kašika 
  • tanke kore - pola kilograma
  • voda - 100 ml
  • ulje - 100 ml
  • šećer u prahu

 

PRIPREMA

 

Prvo izrendajte bundevu i dodajte šećer, a onda dobro promešajte. Nakon toga ostavite da odtsoji između 10 i 15 minuta. 

 

Ukoliko želite da bundeva bude sočna, nemojte da je procedite kada pusti sok.

 

Zagrejte rernu na 220 stepeni, a pleh namažite uljem ili koristite pek papir.

 

Neophodno je i da kore podelite na četiri dela, kako biste imali četiri rolata.

 

Nakon toga prvu koru premažite uljem. Onda  stavite drugu koru i isprskajte je malo vodom, a onda treću. Nju isprskajte i vodom i uljem. Na poslednju, četvrtu koru, stavite jednu četvrtinu smese sa bundevom. Stavite i malo soka koji je bundeva pustila.

 

Posle urolajte i napravite rolat. To sve ponovite sa svim ostalim korama, a onda stavite u pleh. Pre nego što ćete kore staviiti u rernu, premažite svaki rolat uljem i vodom. Prvo pecite nekih 5-10 minuta na 200 stepeni, a potom sve dok ne porumene na 180 stepeni.

 

Kada završite ostavite da se malo ohladi, a onda pospite šećer u prahu na gornju stranu i to je to.

 

Prijatno!

 

Bonus video: