neodoljivo

Recept za caciki salatu sa nanom: Zaštitni znak grčke kuhinje koji ide uz skoro svako jelo koje vam padne na pamet

Caciki je tradicionalni grčki sos koji se služi skoro uz sve. 

Caciki je čedo grčke nacionalne kuhinje foto: Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Caciki salata je nešto što se u Grčkoj može jesti za sva tri dnevna obroka, pa i za užine između. Caciki je jedan od zaštitnih znakova grčke nacionalne kuhinje, a mi vam predstavljamo recept sa nanom.

 

SASTOJCI

 

  • običan grčki jogurt - šolja i po 
  • renadni krastavac - dve šolje 
  • ekstra devičansko maslinovo ulje - dve kašike
  • isseckana sveža nana - dve kašike
  • limunov sok - dve kašike  
  • češanj belog luka presovan ili mleven - jedan komad 
  • morska so - pola male kašike 

 

PRIPREMA 


Prvo procedite krastavac, pošto je neophodno da uklonite suvišnu vodu. Nakon toga posudu u kojoj je krastavac dodjate i maslinovo ulje, začinsko bilje, limunov sok, beli luk i so.

 

Sve to lepo promešajte, pa onda pustite da odstoji između pet i 10 minuta. Sada je momenat da probate smesu, kako biste u slučaju potrebe dodali neki od sastojaka.  Sami procenite da li vam je potrebno još nane, limunovog soka i soli ili je sve taman. 

 

I to je to. Imajte na umu da caciki ne može da stoji duže od četiri dana. 

 

Bonus video: