Svega nekoliko sastojaka i manje od pola sata treba vam da napravite kolač po svačijem ukusu
Oblande spadaju u omiljene kolače koje su pravile naše bake, a iako su nam danas dostupni razni recepti za đakonije iz celog sveta, hrskave kore napunjene kremastim filom ne gube popularnost.
Sočne slane oblande sve su zastupljenije na slavskim trpezama, ali i dalje ništa ne može da nadmaši proverene slatke oblande koje izgledaju dekorativno na stolu, a ukus im je božanstven.
Postoji mnogo varijanti oblandi, a jedna od omiljenih je ona od mlevenog keksa, čokolade i lešnika, koja se pravi za tili čas.
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi
- 3 cela jajeta
- 150 grama šećera
- 150 grama mlevenog keksa
- 150 grama mlevenih sirovih lešnika
- 150 grama margarina
- 150 grama čokolade za kuvanje
Priprema
- Dobro umutite jaja, pa im dodajte šećer i kuvajte na pari najmanje 10 minuta, uz mešanje.
- Zatim u to sipajte otopljen margarin i čokoladu, pa nastavite da mešate na pari bar još pet minuta.
- Dodajte mleveni keks, pa lešnike i dobro promešajte. Sklonite sa strane da se prohladi.
- Zatim namažite polovinu fila na jednu koru oblande, preklopite drugom, pa namažite fil i na nju, a zatim završite trećom korom i stavite u frižider.
- Sutradan seći na komade. Po ukusu možete preliti otopljenom čokoladom, ali nije neophodno.
BONUS VIDEO
Recept za sladoled za decu bez šećera
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )