Klasični kolač s jabukama neizostavan je deo jeseni, a ovaj je najjednostavniji (i možda najlepši) koji ćete naći
Jesenje poslastice, od voća koje nam je dostupno u ovom delu godine, uglavnom imaju jabuke kao svoju "glavnu zvezdu", a ujedno su u pitanju i najprovereniji kolači.
Za ovaj prevrnuti nemački kolač s jabukama potrebno vam je samo nekoliko sastojaka i 10 minuta vremena, a rezultat je božanstven domaći slatkiš koji uvek uspeva.
Po želji mu možete dodati cimet ili kakao u testo, a uvek sjajan dodatak s u kombinaciji s jabukama je suvo grožđe, ali i ako pratite ovaj recept nećete pogrešiti.
Sastojci:
- 3 jabuke
- 3 jajeta
- 80 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 grama brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 grama otopljenog putera
- malo cimeta (opciono)
- šećer u prahu po ukusu (za posipanje)
Priprema
- Dobro umutite jaja, pa im dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite da mutite.
- Postepeno, uz neprestano mućenje, dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
- Otopite puter, pa dodajte u smesu i nastavite da mutite.
- Oljuštite jabuke, pa ih isecite na kriške ili kockice.
- Obložite kalup za pečenje pek-papirom ili ga podmažite uljem ili puterom, pa poređajte jabuke po dnu.
- Pospite cimetom po ukusu.
- Preko toga prelijte pripremljenim testom, pa protresite kalup da se fino poravna.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 30-45 minuta.
- Kada zabodete čačkalicu u sredinu kolača i izađe čista, gotovo je.
- Izvadite iz rerne i okrenite tako da jabuke budu na vrhu.
Pogledajte tutorijal.
Kad se ohladi, po želji pospite šećerom u prahu, pa secite na trouglove ili na kockice. Služite uz sok od jabuke, idealno posle kafe.
BONUS VIDEO
Recept za veganski kolač sa jabukama