recept

Nema bolje salate za svaki tip proslava, za doručak, ručak ili večeru! MIMOZA je kraljica salata, a sprema se ultralako

Probajte recept za mimoza salatu, koja je idealan izbor za svaki obrok ili proslavu.

mimoza salata je mnogima omiljena kao prilog jelu ili samostalan obrokfoto: shamiltural7/shutterstock

Kad ste u nedoumici koju salatu napraviti za slavu, rođendan, kao prilog jelu ili kao samostalan obrok, mimoza salata je uvek odličan izbor! Sprema se lako, svi je vole, a možete kombinovati sastojke onako kako vam najviše odgovara.

 

Najbolja stvar u vezi s mimozom, osim ukusa, jeste što lako možete izbaciti neki sastojak koji vam se ne dopada, ubaciti novi, a ništa ne škodi ukusu, naprotiv, u svakoj varijanti je preukusna!

 

Sa slojevima i ređanjem sastojaka se takođe možete igrati kako vam odgovara, a ako nešto nemate kod kuće, opet će ispasti fantastično.

 

Sastojci:

 

  • 3 skuvana krompira
  • 200 ml majoneza
  • 100 ml pavlake
  • 1 veći pileći batak (mogu i pileće grudi)
  • 3 šargarepe
  • 4 jaja
  • 150 gr kačkavalja
  • suhomesnato po želji (oko 150 gr)
  • kiseli krastavčići po želji
  • so i biber po želji

 

Priprema:

  1. Skuvajte krompir, jaja i piletinu.
  2. Mimoza salata se pravi tako što se ređaju slojevi sastojaka.
  3. U okruglu vatrostalnu činiju, pleh ili kalup izrendajte krompir i lepo ga poravnajte.
  4. Majonez i pavlaku pomešajte, pa potom preko krompira nanesite oko trećinu smese i lepo premažite.
  5. Skuvanu piletinu začinite, pa sitno nacepkajte i sipajte preko sloja od pavlake i majoneza.
  6. Ponovo sipajte tanak sloj smese od pavlake i majoneza i izravnajte.
  7. Šargarepu narendajte i sipajte preko poslednjeg sloja i lepo izravnajte.
  8. Ponovo sledi tanak sloj pavlake i majoneza...
  9. Skuvana jaja izrendajte i naređajte preko poslednjeg sloja.
  10. Ako imate kisele krastavčiće, i njih izrendajte, a isto važi i za suhomesnato.
  11. Nema posebnog pravila, pa možete slojeve kombinovati kako god želite, a bitno je da donji sloj bude od krompira, a gornji od kačkavalja.
  12. Preko poslednjeg sloja ponovo nanesite pavlaku i majonez, a na vrhu izrendajte kačkavalj. Time završavate mimozu, kako god da ste kombinovali unutrašnje slojeve.

Bonus video

Salata od sveže šargarepe