njam

Recept za LAHMADŽUN: Ovo jelo je poznato i kao TURSKA PICA

Stanovnici Turske se već decenijama kunu u lahmadžun. To je jedno od najpopularnijih jela iz ove zemlje. 

Lahmadžun je omiljeno jelo mnogim Turcima foto: Shutterstock pabllo25

Lahmadžun je bez ikakve dileme jedno od najpopularnijih jela iz turske kuhinje. U ovoj zemlji svo obožavaju ovaj specijalitet, a recept je takav da ga uopšte nije teško napraviti. 

 

SASTOJCI

 

mlevena junetina - 200 g

crni luk srednje veličine - jedan komad

beli luk - 3 čena

1 šaka peršina

crvena paprika - jedan komad

pasirani paradajz - 4 kašike

mleveni čili - jedna mala kašika

mlevena crvena paprika - jedna mala kašika

so - po ukusu

biber - po ukusu 

 

SASTOJCI ZA TESTO

 

brašno - 300 g

svež kvasc - 15 g

topla voda - 250 ml

so - jedna mala kašika

šećer - jedna mala kašika

maslinovo ulja - jedna kašika

mleko - 3 kašika

 

PRIPREMA

 

Prvo sve sastojke osim mesa stavite u seckalicu i narežite na sitno. Samp pazite da sastojci ne budu kašasti, nego lepo i sitno isečeni.

 

Smesu koju dobijete pomešajte sa mesom i onda polako sve mesite, a začine dodajte po vašem ukusu.

 

Kad dođete do testa - prvo u mlako mleko sipate šećer, onda izmrvite kvasac i pomešate sa brašnom.

 

Nakon što se kvasac nadigne, sipajte ga u posudu gde je brašno, a zatom dodajte so i vodu i zamesite testo.

 

Onda ga ostavite da naraste i premažite uljem. Za to je potrebno oko 45 minuta do sat vremena.

 

Posle toga ga podelite na pet jednakih delova. Dobijene kugle razvaljajte što je tanje moguće i obratite pažnju da vam se testo ne lepi za radnu površinu.

 

Stavite na njega dve kašike nadeva, a onda prstima lagano nadev raširite po celom testu.

 

Sve to ponovite sa preostalim kuglama koje ste prethodno rastanjili. Nakon toga stavite u pleh i pecite na 200 stepeni između 10 i 15 minuta.

 

Bonus video: