zdravo & detoks

Pre soka od celera — nešto što Srbi obožavaju: Ovo su SVI NAPICI koje Novak Đoković pije na prazan stomak

Novak Đoković pre svog doručka ima napitke koje obavezno popije "na prazan stomak", kad se ujutru probudi

novak đoković jako vodi računa o svojoj ishrani i tome da u organizam unosi zdrave namirnicefoto: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

Ishrana Novaka Đokovića česta je tema, jer mnogi smatraju da se upravo u tome krije tajna njegovog uspeha.

 

U velikoj meri to duguje bezglutenskoj ishrani, kojoj se okrenuo zbog celijakije, ali to nije jedini princip njegovog jelovnika. Svakako, on ističe da osnovu njegove ishrane čine biljke, a mediji su pre nekoliko godina pisali da Novak i Jelena Đoković ne koriste šećer.

 

S druge strane, osim konkretnim namirnicama koje koristi u obrocima, važno je i kojim napicima započinje svoj dan.

 

Novak je i sam više puta otkrio kojim eliksirima počinje dan i obnavlja energiju.

 

Znamo za čuveni sok od celera, koji u zvezde kuje Entoni Vilijam, autor popularnih knjiga o uticaju ishrane na zdravlje, a čije savete slede i poštuju Novak i njegova supruga Jelena.

 

kako se hrani tokom prvog dela dana novak đoković, pre nego što započne s treningom?foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Zapravo, Novak je jednom prilikom otkrio koje to napitke pije "na prazan stomak".

.

— Kad ustanem iz kreveta, pijem toplu vodu s limunom. Onda na prazan stomak pijem sok od celera, a potom pravim pauzu, pa pijem smuti, zeleni smuti s različitim algama, voćem i superhranom, što mi pomaže da održim mentalnu bistrinu i da se osećam dobro. Jedem i dosta voća, salate, a ne volim da jedem bilo koju hranu koja iziskuje mnogo energije za varenje, posebno u prvom delu dana kad mi treba energije za trening — istakao je jednom prilikom Novak.

 

 

Što se tiče tople vode s limunom, ona može biti korisna kao sredstvo hidratacije, a limun je izvor vitamina C i bogat je antioksidansima, te njegovom konzumacijom možemo poboljšati imunitet i pospešiti apsorpciju gvožđa.

 

Bonus video

Novak trenira u Crnoj Gori