nije bilo lako

Kupio je stan iznad njenog — i 10 godina je posećivao TAJNIM STEPENICAMA: Život najlepše Italijanke obeležile su TRAUME

Najlepša italijanska glumica Monika Viti živela je burnim i traumatičnim životom, koji je obeležio jedan muškarac

prelepa monika viti živela je životom po kom bi mogao da se snimi filmfoto: ©Societé Cinématographique Lyre/ / AFP / Profimedia

Slavna glumačka diva Marija Lujza Čečareli proslavila se pod umetničkim imenom Monika Viti. 

 

Muza režisera Mikelanđela Antonionija ostavila je veliki trag u italijanskoj kinematografiji, a debitovala je sa samo 14 godina na sceni.

 

Rođena je u Rimu 1931. godine. Imala je, kako kaže, veoma nesrećno odrastanje, zbog čega su joj čitavog života ostale svojevrsne traume. Imala je dva starija brata, u čijoj senci je uvek bila.

 

Monika je govorila da su joj roditelji bili veoma strogi i da je bila potlačena u odnosu na svoju braću, kao i nemoćna i povučena.

 

Zbog trauma iz detinjstva, koje su je obeležile za ceo život, nikada nije želela da osnuje svoju porodicu i rodi decu.

 

Gluma joj je bila sredstvo za beg i početak nekog novog života.

 

 

— Kada sam sa 14 godina zaključila da mi je dosta života, shvatila sam da mogu da glumim, da nastavim da se pretvaram da sam neko drugi i da makar malo nasmejem ljude na pozornici i ekranu — rekla je Italijanka.

 

Kada je napunila 18 godina, njeni roditelji i braća emigrirali su u SAD bez nje, a ona je ostala da živi i radi u Italiji, a 1953. godine je preuzela umetničko ime Monika Viti.

 

 

Četiri godine kasnije, zapazio ju je režiser Mikelanđelo Antonioni i pozvao Moniku za saradnju pri sinhronizaciji glasa. Dok je snimala u studiju, Monika nije uočila da režiser stoji iza nje i posmatra je opčinjeno, a kada je završila sa snimanjem, onda joj je rekao da može da postane zvezda.

 

 

Njih dvoje su ubrzo uplovili u romansu, a usledili su i poslovni uspesi, pa je Monika, tako, osvojila 1961. godine Zlatni globus za najbolju glumicu. Film koji ih je oboje stavio u centar medijske pažnje bila je "Avantura", a i filmovi koji su kasnije snimili, "Noć", "Sumrak", "Crvena pustinja", postali su klasici.

 

Od para koje je zaradila od "Avanture", Monika je kupila stan u Rimu, a Mikelanđelo se uselio stan iznad njenog. Unutrašnjim stepenicama koje su povezivale dva stana, njih dvoje su stalno posećivali jedno drugo i uživali u vezi.

 

Cele decenije su bili ljubavnici, a tačku na vezu navodno je stavio Antonioni.

 

monika viti bila je jedna od najlepših diva italijanske kinematografijefoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Kako je njena slava rasla, ponude u dolazile, ali Monika nije htela Holivud, već je ostala u Italliji. Snimala je filmove, dok se nije vratila u pozorište, a oprobala se i kao pisac i režiser.

 

Mada nikada nije htela da se uda, na kraju je to ipak učinila i venčala se s Robertom Rusom, s kojim je živela već deset godina, a ubrzo nakon toga je saznala da pati od Alchajmerove bolesti.

 

 

Njen muž je pre nekoliko godina dao saopštenje za javnost u kojem je naveo da se on brine o svojoj supruzi kao i medicinski radnici, da žive i dalje u Rimu.

 

Preminula je 2. februara 2022. godine.

 

Bonus video

Italijanska moda: