Isprobajte stari trik naših baka za odmrzavanje mesa brzo i lako, bez mikrotalasne!
Proces odmrzavanja mesa nije uvek toliko lak i brz kao što izgleda.
Prvo ga morate izvaditi na vreme (i često voditi računa o proceni količine da izbegnemo vraćanje u zamrzivač), a onda dugo i čekati, uglavnom satima, a najčešće ga ni ne izvadimo na vreme i deluje da su nam ostala samo dva neomiljena rešenja.
Jedna solucija jeste odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici, ali mnoge domaćice to ne preferiraju, jer meso ume da promeni i ukus, i boju, i izgled. Osim toga, često se meso po površini skuva, a iznutra ostane zaleđeno.
Potapanje u vruću vodu je druga opcija, ali ni to nije brz proces, a ni toliko praktičan.
Međutim, naše bake su imale jedan trik koji je praktično zaboravljen, a znatno ubrzava odmrzavanje mesa.
O čemu se radi?
Najpre uzmite dve metalne posude.
Jednu okrenite naopako i na nju stavite meso, na koje ćete onda položiti drugu posudu i napuniti je vrelom vodom. Sačekajte samo 5 do 10 minuta — i to je sve!
Caka je u tome da je metal, naročito aluminijum, odličan provodnik toplote.
Voda u loncu koji je na mesu rasporediće toplinu po celoj površini mesa i zato će se brže odmrznuti.
BONUS VIDEO
Pileće meso