Nakon što se meso odmrzne, može li ponovo biti zamrznuto? Odgovor je možda komplikovaniji nego što biste mislili.
Kao opšte pravilo, ako možete izbeći ponovno zamrzavanje hrane, trebalo bi, piše Stvar ukusa.
Pokušajte da izvadite samo količinu koja će vam biti potrebna za vaš obrok, da biste svaki put obezbedili maksimalnu svežinu. Ponekad se desi da precenite koliko će vam biti potrebno mesa za neki recept, ali ako ga odmrznete, a zatim vratite u zamrzivač, možete ozbiljno uticati na ukupan ukus i kvalitet proizvoda.
Kad jednom zamrznete meso, ono gubi vlagu. Kad god ste ostavili smrznuto pakovanje mesa da se odmrzne pre kuvanja, verovatno ste videli dno tečnosti da se sakuplja. Kada ga vratite u zamrzivač, ono ponovo gubi vlagu, tako da vaše dvostruko zamrznute pileće grudi sigurno neće biti sočne koliko biste želeli.
Međutim, ako se desi da vam ostane višak odmrznutog mesa i želite ponovo da zamrznete, to možete uraditi ako ste ga odmrzavali u frižideru ili bilo kom drugom prostoru koji održava temperaturu manju od 5°C. Ako ste meso odmrzavali na pultu ili u mikrotalasnoj, nemojte ponovo zamrzavati. Ako primetite neugodan miris ili drugačiju boju mesa, nemojte ga koristiti.
Jednom kada je vaše meso zamrznuto, imajte na umu da ne može zauvek ostati u zamrzivaču. Šnicle, odreske i kotlete možete držati oko godinu dana u zamrzivaču, ali mleveno meso ili kuvano smrznuto meso tri do četiri meseca.
Kad je to moguće, potrudite se da procenite tačno koliko mesa će vam biti potrebno za obrok da ne biste brinuli o ponovnom zamrzavanju.