Za tili čas ukusan slatkiš je na vašem stolu
Vreme kajsija je u punom jeku, a s obzirom na to da ovo voće veoma brzo prođe, sada ga treba iskoristiti maksimalno.
Spremanje domaćeg džema, kompota i sličinih pikanterija zahteva malo više vremena, ali kajsije se mogu iskoristiti i za pravljenje ukusnih kolača u kojima se uživa svim čulima.
Ovaj kolač često su pravile naše bake i već na prvi miris, svi bi se brzo skupili oko porodičnog stola.
Ukoliko i vi želite da obradujete svoje ukućane napravite im ovaj preukusan dezert i svi zajedno ćete uživati u njegovom ukusu. Sve mere su izražene u čašama, a najbolje je da uzmete neku praznu od jogurta ili pavlake (180 ml).
Sastojci:
Za patišpanj:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- korica pola limuna
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša pšeničnog griza
- 1 čaša oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Još:
- 500 g kajsija (ili voća po želji)
- 2-3 kašike kristal šećera
- šećer u prahu
Priprema za patišpanj:
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i krenite mutiti mikserom. Postepeno sipajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst sneg.
Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance a potom i koricu limuna. Odložite mikser.
Nakon toga dodajte ulje, jogurt, griz, brašno i prašak za pecivo. Izmešajte lagano da smesa ne bi spala. Smesu sipajte u pleh obložen papirom. Kajsije koje ste isekli na pola, pa na manje komade poređajte po smesi i stavite da se peče oko pola sata na 200 stepeni. Odozgo prilikom serviranja pospite šećerom u prahu.