stvarno deluju!

Kako se rashladiti bez klime? 5 besplatnih načina vam boravak u stanu bude prijatniji po najvećim vrućinama

Ako nemate klima-uređaj ili izbegavate da ga uključujete, ovi trikovi će vam se dopasti.

rashlađivanje po vrućini moguće je i bez klimefoto: Try_my_best/shutterstock

Tropski letnji dani, koji su ovog jula zavladali našom zemljom, otežavaju nam svakodnevicu čak i kada sedimo kod kuće i ne radimo ništa.


Preznojimo se i dok samo sedimo i gledamo film, a kamoli kada imamo obaveze, napeti smo, nervozni, a ako uz to nemamo klima-uređaj, sve je još gore.


Međutim, iako je on spasonosan kada temparatura premaši 30. stepen na skali, postoji još nekoliko načina da se rashladite i da vam boravak u zatvorenom bude prijatniji.

 

Kako se rashladiti bez klime?

 

  • Zamračite prostor. Ukoliko imate roletne, obavezno ih spustite pre nego što prvi zraci sunca okupaju sobe i povećaju temperaturu u vašem domu. Ako ih nemate, pronađite neki drugi način da zatamnite prostoriju, recimo, belim zastorima, idealno navlaženim.

 

Obavezno zatamnite prozore tokom leta da ni prostorija bila svežijafoto: ronstik/Shutterstock
  • Pazite kada se tuširate. Vlažniji vazduh, koji u domaćinstvu nastaje nakon tuširanja i pranja veša, učiniće da prostor bude topliji. Zbog toga bi trebalo da izbegavate da to činite u doba dana kada je najveća vrućina i odložite to za veče ili rano jutro.

 

  • Obogatite svoj dom sobnim biljkama. Cveće u kući možda neće bukvalno sniziti temperaturu u prostoriji, ali ono proizvodi kiseonik i, samim tim, pomaže u eliminaciji neprijatnih mirisa. Zahvaljujući tome, vazduh u vašem domu biće svežiji, a to je veoma važno na najvišim temperaturama.

 

Sobne biljke su najbolji prirodni prečišćivači vazduhafoto: Dragana Gordic/Shutterstock
  • Isključite sve što ne koristite. Kako dok ste kod kuće, tako i kada napuštate stan – obavezno isključite sve što možete od elektronskih uređaja. Oni doprinose porastu toplote, čak i kada se ne koriste, a uz to povećavaju i račune za struju.

 

  • Protrljajte kockice leda po ključnim mestima. Kad vam je najtoplije, ako nemate vremena za tuširanje, možete protrljati kockice leda po zglobovima i vratu kako biste se rashladili brzo. Takođe, imajte u vidu da prilikom tuširanja voda ne bi trebalo da bude previše topla već je dovoljna i mlaka.