Sa slanim ili slatkim filom - nepogrešivo su ukusne.
Volite mekike, ali ne i to da stojite pored šporeta dok ih pečete? Zato vam predstavljamo recept za mekike iz rerne, koje ćete spremati svakog dana.
Testo se pravi od samo tri sastojka, a onda po želji možete da stavljate ili ne stavljate fil u omiljeno pecivo.
Brzo se peku, a jedina mana jeste što treba da sačekate da se testo udvostruči.
Sastojci:
- 250 gr brašna
- 200 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
Za fil:
- 2 jaja
- 200 gr sira
Priprema:
U brašno dodamo kvasac, potom napravimo udubljenje i malo po malo dodajemo mlaku vodu, dok ne dobijemo lepljivo testo.
Kada napravimo homogenu smesu, stavimo foliju i ostavimo da prenoći u frižideru kako bi se udvostručilo.
Sutradan, vlažnim rukama pravimo loptice od testa i razvučemo ih oklagijom koju smo prethodno premazali brašnom.
Potom pravimo krugove od testa i u sredinu stavljamo pomalo fila.
Mekike ređamo u pleh, u koji smo prethodno stavili papir za pečenje, i pečemo ih oko 10 minuta.
Po želji, možemo da napravimo i mekike bez nadeva ili sa nekim drugim filom