potiče iz sportske porodice

9 meseci nakon rođenja ćerke postigla je čudo na Vimbldonu: Ko je teniserka o kojoj danas bruji čitav SVET?

Elina Svitolina je tenis počela da igra sa pet godina kako bi privukla pažnju oca.

Elina Svitolina danas je pobedila prvu igračicu sveta.foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ukrajinska teniserka Elina Svitolina je pobedom od 2:1 u setovima izbacila najbolju teniserku sveta Igu Švojntek na Vimbldonu i plasirala se u polufinale.

 

Mlada teniserka je od početka ovog takmičenja punila novinske stupce zbog svoje odluke da se ne rukuje sa beloruskim i ruskim teniserkama, a nakon pobede nad Viktorijom Azarenkom, podelial je svoje iskrene misli.


- Razmišljala sam da kod kuće ima mnogo ljudi koji gledaju i navijaju za mene – ispričala je Elina.


- Znam koliko im to znači svaki trenutak sreće. Samo sam razmišljala da je teško vreme u Ukrajini, a ja sam ovde i igram pred vama. Ne mogu da se žalim, samo moram da se borim i pokušam da osvojim svaki poen. Na kraju, evo me, pobedila sam.

Pobedu nad Azarenkom je nazvala najsrećnijim momentom u životu nakon rođenja ćerke. Onda možemo da zamislimo kakva su njena osećanja sada kada se plasirala u polufinale Vimbldona. 

 

  • Potiče iz sportske porodice

 

Elina Svitolina je rođena 12. septembra 1994. godien u Odesi, a u Harkov se preseila kada je imala 13 godina.

 

Ona i dalje živi u Odesi, ali ima i imovinu u Londonu, u blizini "All England Cluba" gde se održava Vimbldon.

 

Elina dolazi iz sportske porodice: njen otac Mihailo Svitolin je bivši rvač, a majka Olena Svitolin je bivša takmičarka u veslanju.

Svitolin brat Julijan je nakratko bio peti najbolji teniser Ukrajine, a  sada je profesionalni teniski trener (sestra mu je bila prvi klijent).

 

  • Tenis je počela da igra sa pet godina

 

Kako je Elina jednom prilikom izjavila, tenis je počela da igra sa pet godina i to ne zato što ga je volela, već zato što je njen brat bio odličan i mislila je da bi to bio dobar način da privuče pažnju svog oca. 

 

Profesionalnu karijeru je započela 2010. godine i do sada je osvojila 13 turnira. Njen najbolji plasman na VTA listi je treće mesto.

 

  • Udata za francuskog tenisera

 

Ona se 2021. godine udala za francuskog tenisera Gaela Monfilsa i sa njim ima ćerku Skai.

Pet meseci nakon rođenja ćerkice 15. oktobra prošle godine, Svitolina se vratila profesionalnoj karijeri i takmičila se na Otvorenom prvenstvu Čarlstonu. 

 

A mesec dana kasnije osvojila svoju prvu titulu otkad je postala majka.


U međuvremenu, Monfils je tata "sa punim radnim vremenom", iako ima pomoć.

- Želi da se vratim jer je stvarno umoran (rekla je kroz smeh - našalila se Elina i podelila da mu u odgajanju ćerkice pomažu njegova i njena mama.

 

O povratku tenisu ubrzo nakon rođenja ćerkice, Elina kaže:


- Htela sam da se vratim malo kasnije. Imala sam neke druge ciljeve, svoje lične ciljeve - otkrila je ona.

- Ali onda kada sam počela da treniram, mnogi ljudi, kao, na primer, neki treneri iz Gaelovog tima, moji treneri i neki treneri u klubu koji su me videli kako igram, rekli su: Igraš neverovatno, trebalo bi da se vratiš ranije - ispričala je dodajući da se sve poklopilo, da je njeno telo bilo spremno da se vrati profesionalnoj karijeri.