jednostavno je

Kako sprečiti pojavu prašine u kući? 5 saveta Marte Stjuart zahvaljujući kojima će vaš dom biti čist kao apoteka

Iako je nemoguće potpuno se pozdraviti s prašinom, možete drastično smanjiti njenu pojavu u kući ili stanu uz pomoć ovih trikova

Prašina se često nagomilava ispod krevetafoto: VipadaLoveYou/Shutterstock

Gde god da živite, prašina je nešto neizbežno.


Na televizoru, policama, ćoškovima, ispod nameštaja... ona je jednostavno svugde!


Iako ne postoji način da joj u potpunosti onemogućite da se pojavljuje, moguće je smanjiti vreme čišćenja tako što ćete sprečiti da se prašina nagomilava u meri u kojoj je danas imate u svom domu. Postoji nekoliko načina da to učinite, a najbolje od svega je što ne zahtevaju mnogo truda!

 

  • Ne dajte joj da uđe (bukvalno)


Prljavština i prašina obično u kuću ulaze spolja, pa je korisno fizički sprečiti njihovo unošenje unutra.


To podrazumeva da obavetno očistite obuću o otirač, a na sajtu američke TV zvezde Marte Stjuart piše da je korisno imati dva otirača – i ispred ulaznih vrata i u samoj kući! Naravno, idealno je da zamolite goste da skinu obuću kada ulaze.

 

Otirači su neophodni za čistiji dom, posebno ako imate kućnog ljubimcafoto: Hannamariah/Shutterstock

Takođe, ona preporučuje da prozori budu zatvoreni koliko god je moguće, naročito ako živite blizu ulice kojom prolaze vozila.


Koristan savet jeste i držanje kućnih biljaka na prozoru jer su one poznate kao prirodni filter, a najbolje je odabrati one s "dlakavim" ili naboranim lišćem.

 

  • Menjajte posteljinu redovno

 

Jedan od vodećih uzroka za gomilanje prašine u kući jeste neadekvatno održavanje posteljine. Čaršavi, jastučnice, ćebad, prekrivači skupljaju naslage prašine, zatim grinje, ostatke mrtvih ćelija kože itd, pa je važno redovno ih prati, tresti i luftirati.

 

higijena spavaće sobe je preduslov čistog domafoto: Shutterstock/jafara
  • Obratite pažnju na ljubimce

 

Ako imate psa ili mačku, to je još jedna mogućnost za gomilanje prašine. Zbog toga je važno da oni budu redovno očetkani, da se kupaju i da se održavaju njihovi kreveti.

 

  • Nabavite prečišćivač vazduha

 

S obzirom na aerozagađenje, prečišćivači vazduha sve su zastupljeniji u našim domovima, a oni vam mogu pomoći i da smanjite količinu prašine.


Iako je neće ukloniti u potpunosti, oni mogu da "zarobe" čestice prašine pre nego što se ona nagomilaju u ćoškovima i na površinama.

 

čišćenje prašine je najdosadniji kućni posaofoto: Shutterstock / BearFotos
  • Koristite usisivač sa HEPA filterom

 

Pravilno održavanje higijene doma u velikoj meri zavisi od toga kakvu opremu koristite. Većina usisivača pomoći će kod prašine, ali imajte u vidu da će oni sa HEPA filterom biti efikasniji u rešavanju ovog problema: u pitanju je izduvni filter koji zadržava skoro svu nečistoću i prašinu, specifičan po tome što zadržava i fine čestice koje drugi filteri ne mogu da uhvate.