Ovo je nekada bio jedan od omiljenih slatkiša u našoj zemlji.
Sada je sezona kajsija, pa mnogi prave razne poslastice od ovog voća. Ima ih mnogo, zaista, ali jedan recept je svojevremeno bio zaista više nego voljen u našoj zemlji. A to je onaj za pekmez od kajsija.
SASTOJCI
- kajsije - oko 3 kilograma kajsija bez koštica. Znači kupite oko 3.5 kilograma
- šećer - oko jednog kilograma
- tegle - 3-5 komada (zavisi od veličine) za pakovanje kad spremite
PRIPREMA
Pvri korak je da izvadite koštice iz kajsija. Možete ručno, a možete i aparatom. Nakon toga ih zgenjičite šakama i pomešajte sa šećerom.
Kad to završite upalite šporet na umereno i stavite ih da se kuvaju. Kuvajte oko dva i po sata, ali ne zaboravite da dobro promešate na svakih 20-30 minuta.
Znaćete da je vaš pekmez gotov kada kroz njega provučete varjaču i budete videli dno suda u kome ste kuvali.
Kad sve to završite, dodajte kozervans i prokuvajte još 10 - 20 minuta. Nakon toga vaš pekmez možete sipati u tegle. Međutim, neophodno je da ga poklopite i okrenete teglu naopako na nekoliko minuta, ne bi li se stvorio vakum.
Tegle u koje ste stavili pekmez stavite u gajbu, prekrijte frotirom ili ćebetom i sačekajte da se ohladi. I to je to!