njam njam

Recept za superslatki domaći pekmez od kajsija: Kad jednom osetite ovaj ukus - stalno ćete tražiti još

Ovo je nekada bio jedan od omiljenih slatkiša u našoj zemlji. 

Pekmez od kajsija je mnogima nekada bio jedan od omiljenih slatkiša foto: Shutterstock/Valentyn Volkov

Sada je sezona kajsija, pa mnogi prave razne poslastice od ovog voća. Ima ih mnogo, zaista, ali jedan recept je svojevremeno bio zaista više nego voljen u našoj zemlji. A to je onaj za pekmez od kajsija.

 

SASTOJCI

 

  • kajsije - oko 3 kilograma kajsija bez koštica. Znači kupite oko 3.5 kilograma
  • šećer - oko jednog kilograma
  • tegle - 3-5 komada (zavisi od veličine) za pakovanje kad spremite

 

PRIPREMA

 

Pvri korak je da izvadite koštice iz kajsija. Možete ručno, a možete i aparatom. Nakon toga ih zgenjičite šakama i pomešajte sa šećerom.

 

Kad to završite upalite šporet na umereno i stavite ih da se kuvaju. Kuvajte oko dva i po sata, ali ne zaboravite da dobro promešate na svakih 20-30 minuta.

 

Znaćete da je vaš pekmez gotov kada kroz njega provučete varjaču i budete videli dno suda u kome ste kuvali.

 

Kad sve to završite, dodajte kozervans i prokuvajte još 10 - 20 minuta. Nakon toga vaš pekmez možete sipati u tegle. Međutim, neophodno je da ga poklopite i okrenete teglu naopako na nekoliko minuta, ne bi li se stvorio vakum.

 

Tegle u koje ste stavili pekmez stavite u gajbu, prekrijte frotirom ili ćebetom i sačekajte da se ohladi. I to je to!