Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu.
Verovatno ste videli mnogo reklama za proizvode koji sadrže velike doze kolagena. Realno, postoji razlog zbog kojeg je on toliko popularan i zbog čega žene daju ogroman novac za proizvode koji ga poseduju.
Kolagen se nalazi u našoj koži, probavnom sistemu, kostima, krvnim sudovima, mišićima i tetivama.
Zamislite to kao lepak koji drži ove stvari zajedno. I prirodno, kako starimo, naša proizvodnja kolagena se usporava (zdravo, bore i slabi mišići!).
Zbog toga se mnogi pitaju kako da zadovolje potrebe svog tela za ovim važnim elementom?
Naša tela i potrebe u ishrani se menjaju kako starimo, posebno kada uđemo u četrdesere. Osim toga, ljudi postaju manje aktivni, usporava se metabolizam i nivo energije. Zbog toga ćete primetiti da mnogi stariji ljudi jedu manje obroke i ne grickaju ništa između obroka.
Konzumiranje hrane bogate proteinima obezbediće vašem telu aminokiseline potrebne za stvaranje više proteina.
Hranljivi sastojci i vitamini koje treba uzeti u obzir su:
- Vitamin C. Nalazi se u hrani kao što su agrumi, kivi i ananas.
- Bakar. Nalazi se u hrani kao što su meso organa, kakao prah i pečurke portabella.
- Glicine. Nalazi se u hrani kao što su želatin, pileća koža i svinjska koža.
- Cink. Nalazi se u hrani kao što su ostrige, govedina i rakovi.
Srećom, postoji i mnogo izvora kolagena, kao i hrane bogate antioksidansima koja će vam pomoći da povećate unos kako bi vaše telo ostalo u vrhunskoj formi.
Pratite našu listu za kupovinu i recepte da biste obezbedili svom organizmu dovoljno kolagena i nakon četrdesete.
Ovo je vodič za ishranu koja usporava starenje. Pripremite ova 4 ukusna obroka i uživajte u njima. Za pripremu ovih obroka potrebno je oko 40 minuta i savršeni su za ljude koji žele da spremaju obroke. Da biste imali dovoljno za nedelju dana, preporučujemo da udvostručite veličinu porcije.
Kinoa sa losom i prelivom od ulja i vinskog sirćeta
Losos je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su odlične za zdravlje kostiju i zglobova, kao i za funkciju mozga. Uparite to sa mericom kolagenskih peptida i nekim sastojcima koji povećavaju kolagen – kao što su limun, slatki krompir, kelj i avokado – i dobili ste odličan obrok protiv starenja!
Sastojci:
- 1 šolja kinoe, kuvane
- 1 veći komad divljeg lososa
- 2 kriške limuna
- 1 slatka krompira, iseckana
- 2 šolje kelja
- 1 avokado, bez koštica i isečen
Za preliv:
- 1 kašika senfa
- ½ kašike vinskog sirćeta
- 2 čena belog luka, iseckana
- Sok od ½ limuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukus
Uputstva:
1. Zagrejte rernu na 200°C
2. Na pleh obložen papirom za pečenje, stavite slatki krompir i
pecite 30 minuta, ili dok ne omekša.
3. Na poseban pleh obložen papirom za pečenje stavite losos
kožicom na nadole, pokapajte maslinovim uljem, pospite solju i biberom i
dodajte kriške limuna. Dodajte u rernu kada je slatki krompir skoro gotov
4. Dodajte sve sastojke za preliv u blender velike brzine, miksajući, pa stavite u frižider dok losos ne bude gotov
5. Kada su slatki krompir i losos gotovi, izvadite dve činije i
ravnomerno podeliti kelj i kinoju. Dodajte slatki krompir, losos i
avokado, pa prelijte prelivom
Takos od slatkog krompira začinjen prelivom od avokada
Piletina je puna proteina, koji su neophodni za zdravlje našeg tela. Sa prelivom koji već sadrži mericu kolagenskih peptida, slatki krompir, luk, avokado i limeta učiniće ovaj obrok pravim prijateljem protiv starenja.
Ovo je takođe odličan obrok za pripremu unapred, posebno ako živite brzim tempom života,
Opcija sa malo ugljenih hidrata: Za opciju sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, možete da odbacite tortilju i dodate malo lisnatog zelenila kako biste je učinili salatom pogodnom za vaša creva i varenje.
Sastojci:
- ½ šolje kinoe, kuvane
- 2 pileća prsa
- 1 slatki krompir, oljušten, iseckan
- ⅓ crvenog luka, seckanog
- ¾ šolje crnog pasulja, kuvanog
- ¼ šolje mladog luka, seckanog
- 4 tortilje od kukuruza ili brašna
Priprema:
1, Zagrejte rernu na 170°C
2. Na pleh obložen papirom za pečenje, dodajte piletinu
i pecite 30-35 minuta
3. U malom tiganju na srednjoj vatri dodajte ulje avokada i kockice
hleba, povremeno mešajući dok hleb ne postane hrskav poput krutona, oko 5-6 minuta.
Ostavite na stranu.
4. Dodajte sve sastojke za preliv u blender velike brzine, miksajući dok
kombinovano. Stavite u frižider dok ne budete spremni za upotrebu.
5. Isjeckajte piletinu pomoću dve viljuške.
6. U veću činiju dodajte kelj, spanać, iseckanu piletinu, domaće krutone,
i preliv, i mešajte dok se ne sjedine.
7. Podeliti u dve činije i preliti parmezanom.
Kelj cezar salata sa piletinom
U većini Cezar salata, videćete da je osnova obična zelena salata. Napravili smo preokret i našu Cezar salatu napravili sa lisnatim zelenim povrćem koje je bogato hranljivim sastojcima, poput kelja i spanaća. Takođe smo oplemenili tradicionalni Cezar preliv, koji je obično pun aditiva, kako bi bio što zdraviji.
Profesionalni savet: Ako ne želite da jedete hleb, ali ipak želite malo hrskanja, dodajte malo orašastih plodova ili semenki. Ili ispržite malo slanutka!
Sastojci:
- 2 šolje kelja
- 2 šolje spanaća
- pola kilograma belog mesa
- 2 kriške hleba, narezane na kockice
- ½ kašike ulja avokada (za prženje)
- Parmezan za posipanje
Za preliv:
- ½ šolje običnog kozjeg jogurta
- ½ kašika paste od inćuna
- 2 čena belog luka
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika parmezana
- 1 kašika senfa
- ¼ Kašike vorčester sosa
- 1 kašika bademovog mleka
- so i biber po ukusu
Krema od slatkog krompira
Žudite za pitom od slatkog krompira, ali nemate vremena da je napravite? Od slatkog krompira se mogu napraviti mnogo brža i ukusnija jela, a jedan od njih je i krem od ove namirnice, koji može da bude poput sladoleda. On će sigurno zadovoljiti sve vaše potrebe za kolagenom, ali i želju za slatkišima.
Sastojci:
- 1 šolja smrznutih kockica slatkog krompira
- 2 zamrznute, isečene banane
- 1 kašika cimeta
- 2 kašika putera od badema
- 1-1½ kašike kakaa
- 1 kašika ekstrakta vanile
- bademovo mleko (po potrebi)
Priprema:
1. Dodajte sve sastojke u blender velike brzine, miksajući
dok se lepo ne sjedini. Dodajte bademovo mleko do željene konzistencije. Ne bi trebalo zaista potrebno više od par kašika.
2. Pospite seckanim kokosom, isečenim bademima, pčelinjim polenom i medom.