Ako uživate u ukusu domaćih čupavaca, morate da probate ovu varijantu s filom od jagoda
Čupavci spadaju u omiljene dezerte ne samo na našim prostorima već i u celom svetu, gde su poznati kao lamington kolači.
Ove slasne kocke od biskvita, umočene u čokoladu i uvaljane u kokos, imaju mnogo interesantnih varijanti, a ako obožavate jagode – ovaj recept je nešto čemu nećete odoleti!
Sastojci
Za biskvit:
- 3 jajeta
- 250 g šećera
- 18 kašika mleka
- 1 margarin
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 750 grama jagoda
- 1 kesica pudinga od jagoda
- puding od limuna
- 8 kašika šećera
I još:
- 300 ml slatke pavlake
- 150 grama čokolade za kuvanje
- 10 kašika mleka
- 150 grama kokosovog brašna
Priprema
- Izgnječite jagode ili ih dobro izmiksajte, pa pospite sa pet kašika šećera i ostaviti da odstoje malo kako bi pustile sok.
- Zatim taj sok procedite i ostavite za kasnije, a jagode prokuvajte.
- Ostatak šećera s pudingom razmutite u 150 ml oceđenog soka, pa sve ukuvajte s jagodama. Ostavite da se ohladi i stegne.
- Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mleko, istopljen margarin, brašno i prašak za pecivo.
- Sipajte u pleh, obložen pek-papirom, 2/3 smese za biskvit.
- Kašikom sipajte ohlađen fil, a bolje je da ga nanosite sa razmacima kako bi svaka kašika bila jedna kocka kada budete sekli nego da ga u potpunosti razmažete.
- Dodajte preko i ostatak smese za biskvit.
- Pecite najviše pola sata na 180 stepeni, pa ostavite da se prohladi.
- Potom pomešajte preostali sok od jagoda s nekoliko kašika vode i prelijte time biskvit, pa ostavite da upije.
- Potom isecite na kockice, tako da u svakoj bude ona jedna kašika fila.
- Nakon toga pomešajte slatku pavlaku s mlekom, pa na srednjoj vatri mešajte i ubacite čokoladu da se polako topi.
- Nakon što se prohladi, umačite svaku kocku u čokoladu (vrlo kratko jer će biti mekane), pa valjajte u kokosovom brašnu.
( Glossy )