Tokom letnjih dana ništa ne prija kao čaša hladnog soka od zove
Priroda je puna biljaka koje mogu da se koriste u ljudskoj ishrani, a koje su relativno slabo iskorišćene.
Jedna od njih je i zova, koju konzumiramo najčešće samo u obliku soka, a ima mnoga blagotvorna dejstva na naš organizam.
Evo kako da napravite sok koji je odličan izbor za sve, pa čak i za one koji izbegavaju upotrebu šećera.
Potrebno je:
- 30 cvetova zove
- 3 l vode
- 3 limuntusa
- 1 kg meda (može i bez ako hoćete da ne bude sladak)
Priprema:
Cvetove naberite, pa pod mlazom vode operite samo malo kako biste sprali nečistoću s njih. Ako mnogo perete otićiće vam sav prah sa zove i sok će vam biti slabašan i neće biti mirisan.
Za branje birajte ona mesta gde nema mnogo saobraćaja i gde je priroda nezagađena.
Potom cvetove stavite u šeprpu i pospite limuntusom. Dospite vodu i ostavie da stoji 24 sata. Ono što je važno jeste to da vam svi cvetovi budu u vodi, pa možete preko cvetova da stavite tanjiir, a preko njega flašu od pola litre vode.
Flaša će da pritisne tanjir, a tanjir će potopiti zovu.
Nakon 24 sata na gazu procedite sok,cvetove bacite, a u sok koji ste dobili dodajte 1 kg meda. Mešajte dok se lepo ne rastvori. Ovakav sok ne morate da razblažujete, već ga možete piti kao i bilo koji drugi sok.
Napomena:
Ovako napravljen sok može da stoji svega nekoliko dana u frižideru, jer u njemu nema nikakvih hemikalija koje bi ga održale da se ne pokvari duže.
Ako ne možete da popijete sve, sok sipajte u manje flašice, najbolje plastične, pa ih zamrznite u zamrzivaču. Tako ga možete sačuvati nekoliko meseci.