jednostavno a korisno

5 saveta za UŠTEDU vremena, novca i energije prilikom pranja odeće: Kod broja 3 svi greše

Pranje veša je posao koji mnogi ljudi ne vole, jer oduzima mnogo vremena i truda

foto: Shutterstock

Ukoliko i vi mrzite da perete veš i "padne vam mrak na oči" kada svakog dana vidite gomilu neopranog veša na pravom ste mestu.

 

Da bi vam pomogli, stručnjaci su podelili kako da vam olakšate život i lakše se izborite sa ovim dosadnim poslom.


Nedavno sprovedena studija jednog proizvođača proizvoda za pranje veša pokazala da 40 odsto Britanaca napuni samo polovinu bubnja mašine za pranje veša, a 55 odsto priznaje da je to zato što ne žele da mešaju svetli i tamni veš u istom pranju.

 

 

Takođe je otkriveno da Britanci više od 10 pranja nedeljno potroše razvstavajući veš po bojama, što na godišnjem nivou iznosi neverovatnih 56 sati.

 

Prema rečima stručnjaka, to je skoro dve i po godine pranja veša u životu.

Da bi olakšali pranje veša, profesionalci su podelili pet saveta za koje tvrde da će "uštedeti vreme, novac i energiju".

 

1. Uđite u rutinu


Stručnjaci su objasnili:

 

- Ne dozvolite da planina veša preuzme vlast, pokušajte da operete malo veša svake nedelje da biste izbegli da se on nagomila. Planirajte unapred i počnite sa odevnim predmetima koji će vam verovatno trebati za tu nedelju. Ostavite peškire i posteljinu za kraj nedelje.

 

Ne dozvolite da vam se veš nagomilava foto: Shutterstock/Rozhnovskaya Tanya

 

2. Sve to izmešati


Iako ste možda navikli da odvajate beli i šareni veš, to zapravo nije neophodno za neke predmete. Pokušajte da koristite hvatače boja koji vam omogućavaju da mešate boje, šareno i belo zajedno u jednoj mašini za pranje veša.

 

- To će uštedeti mnogo vašeg vremena i energije - tvrde profesionalci.

 

3. Manje može biti više


Britanci treba da imaju na umu količinu odeće koju stavljaju u bubanj svaki put kada peru odeću. Prilikom punjenja veša pokušajte da usvojite savet "manje je više" jer previše odeće znači manje kretanja veša kroz bubanj. To za posledicu često ima loše opran veš. 

 

- Dodatna težina sve odeće takođe može oštetiti komponente i stvoriti dodatni pritisak na motor same mašine za pranje veša - objašnjavaju stručnjaci.

 

 

- Da biste osigurali da vaš veš bude temeljno očišćen, napunite bubanj do tri četvrtine kako bi bilo dovoljno kretanja i kako bi on zaista bio lepo opran - dodaju oni.

 

4. Ne dozvolite da se vam veš mokar stoji dugo u mašini


Pokušajte da ispraznite mašinu za pranje veša čim se ciklus završi da biste izbegli to da vam se veš usmrdi. Ostavljanje odeće u bubnju predugo može dovesti do pojave buđi i buđi u bubnju, što nikako ne želite.

 

Profesionalci su preporučili da se pobrinete da perete samo kada imate vremena da izvadite veš odmah nakon pranja.  Ako vam on ostane predugo u bubnju, moraćete ponovo da ga operete.

 

Kako da uštedite vreme i novac tokom pranja veša?foto: Shutterstock / Pixel-Shot

 

5. Prečica za sušenje

 

Ukoliko želite da vam se veš brže osuši uključite dodatni ciklus centrifuge, koja je još bolje iscediti tkanine, pa ćete time značajno ubrzati proces sušenja i uštedećete vreme. 

 

Ovo je naročito važno ukoliko veš sušite u mašini za sušenje. Mnogo mokar veš zahteva duže sušenje i na taj način trošite dodatnu električnu energiju.