Meri se na šolje, a jedino je nezgodno što treba da sačekate da odstoji u frižideru.
Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih dezerata na svetu, koji je nastao u Trevizu, gradu u blizini Venecije.
U pitanju je jednostavna i ukusna poslastica od piškota i kremastog fila u kojem je vodeći sastojak maskarpone sir.
Varijanti za pripremu ovog dezerta ima mnogo, a mi smo za danas izabrali brzu i jednostavnu varijantu i tiramisu koji se pravi za 10 minuta, a ne sadrži jaja.
Sastojci:
- 1 šolja slatke pavlake
- 1 šolja mascarpone sira sobne temperature
- 1/3 šolje šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašika Amareto likera ili Brendija
- 2 šoljice espresa ili domaće
- 1 pakovanje piškota
- kakao
Priprema:
Umutite slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa dodajte maskarpone i amareto i nastavite da mutite.
Umačite piškote u kafu i ređajte u pleh (svaki sloj neka čini od 7-9 piškota).
Nemojte da previše držite piškote umočene u kafu, jer će se raspasti.
Polovinu fila namažite preko prvog sloja piškota, pa potom ponovite postupak: poređajte piškote, a preko fil.
Preko pospite kakao, a onda ostavite u frižideru da odstoji 2 do 4 sata.