njami!

Napravite odmah duplu meru, jer će svi tražiti JOŠ: Preukusni SLANI ŠTAPIĆI koji ukusom vraćaju u detinjstvo (RECEPT)

Slanci ili štapići preliveni solju su jedna od prvih asocijacija na detinjstvo.

Slanci svojim ukusom vraćaju u detinjstvo.foto: Shuterstock/Iryna Pospikh

Ako ne znate šta ćete za večeru ili doručak, imamo sjajnu ideju za vas. 

 

Ovi slani štapići se brzo i lako pripremaju, još brže se pojedu, a ono što je najbitnije, svojim ukusom vraćaju nas u detinjstvo.

 

Sastojci:

 

  • 500 gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 50 ml ulja
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • 260 ml mlake vode

Za slani preliv

 

  • 2 velike kašike brasna
  • 1 kašičica soli
  • voda


Priprema

 

Pomešajte brašno sa kvascem, pa dodajte so, šećer, kiselu pavlaku i ulje.

 

Potom postepeno dodajte vodu i umesite glatko testo. Pokrijte testo krpom ili folijom, pa ostavite da odmara 30 do 40 minuta na toplom mestu

 

Testo podelite na dva, tri dela. Razvucite testo oklagijom, pa ih isecite i oblikujte u štapiće dužine oko 20 cm.

 

Stavljajte ih na pleh papir na kojem se nalazi pek papir, pa ređajte štapiće jedan do drugog,

 

Ostavite ih pokrivene krpom još 20 minuta da odmore. 

 

Za to vreme napravite "preliv" tako što ćete pomešati brašno i so, pa dodavati vodu uz stalno mešanje.

 

Pecite štapiće pet minuta na 200 stepeni, pa ih izvadite, prelijte slanim prelivom i vratite u rernu još 10 minuta.

 

Kad se ispeku, pokrijte ih suvom krpom da korica smekša.