Predstavljamo vam najjednostavniji i najbrži recept za hlepčiće posle kojih vas neće gristi savest
Ukoliko ste na dijeti ili zbog opšteg zdravlja izbegavate belo brašno, obavezno probajte recept za lanene tortilje.
Ova tanka lepinja pravi se za samo nekoliko minuta i od svega dva sastojka – vode i mlevenog lana, a možete joj po želji dodati razne začine.
Čak i ako to ne učinite, dobićete tortilju božanstvenog ukusa, koju možete filovati i slatkim i slanim punjenjem.
Sastojci:
- 1 šolja semena lana
- 1 šolja vode
Po želji:
- 1/4 kašičica soli
- 1 kašičica začina po ukusu (beli luk u prahu, kari, kim...)
Priprema
- Stavite seme lana u blender i miksajte sve dok ne dobijete teksturu poput brašna (možete da upotrebite i brašno od lana).
- Prokuvajte vodu, pa sklonite s vatre i ubacite začine, pa potom i mleveno seme lana.
- Mešajte dok ne dobijete fino testo, pa po potrebi ako je vlažno dodajte još lanenog semena.
- Stavite testo između dva lista pek-papira i razvucite oklagijom na širinu od 2-3 milimetara, pa isecite poklopcem za šerpu tako da dobijete oblik kruga.
- Prebacite u teflonski tiganj i pecite na srednjoj vatri od minut do dva, pa okrenite i pecite još minut.
- Kad se ohladi, filujte po želji i urolajte.
Pogledajte pripremu.
Odlično je sa slanim nadevom, poput mešavine krem-sira, pavlake, spanaća i šunke, ali će ukus biti sjajan i ako naseckate sezonsko voće i ubacite kuglu sladoleda.
( Glossy )