(recept)

Palačinke bez brašna – ali sa superzdravim sastojkom: Najbolja ideja za brz, zasitan i nezaboravan doručak

Ako palačinke izbegavate zbog brašna, obavezno probajte recept za zdrave domaće palačinke sa tajnim sastojkom

Mekane domaće palačinkefoto: Shutterstock / Deniss Grigorjevs

Palačinke su svačiji omiljeni doručak ili večera, ali neretko ih se klonimo zbog belog brašna, koje ne mora da bude deo recepta!


Umesto njega možete iskoristiti mlevene ovsene pahuljice, jedan od omiljenih sastojaka za doručak.


U 100 grama ovsenih pahuljica ima skoro 17 grama proteina, a dominira avenalin, posle kog su najzastupljeniji avenin i aminkiselina glutamin.

 

U istoj količini nalazi se više od 66 grama ugljenih hidrata, manje od 7 grama masti, a obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Zbog toga su svakako popularniji izbor nego belo brašno, a palačinke sa ovsenim pahuljicama pripremaju se jednostavno.

 

ovsene pahuljice često su izbor za doručakfoto: Regreto, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 grama ovsenih pahuljica
  • 2 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 300 ml mleka
  • malo mlake vode
  • kašičica soli
  • kašičica šećera

 

Priprema

  1. Dobro sameljite ovsene pahuljice, dok ne dobijete praškastu teksturu.
  2. Potom im dodajte jaja i oko 200 ml mleka, pa umutite i dodajte još malo mleka i mlake vode po potrebi.
  3. Nakon toga, dodajte ulje i sve dobro promešajte, pa ostavite da odstoji 20-ak minuta.
  4. Ponovo promešajte, pa sipajte kutlačom na zagrejano ulje.
  5. Pecite na srednjoj temperaturi i okrenite kad ivice palačinke porumene, pa pecite još nekoliko minuta.