Lazanje bez kora za lazanje? Moguće je! Primenite ovaj kulinarski trik i dobićete zdraviju verziju omiljenog jela
Lazanje su jedno od omiljenih jela italijanske kuhinje, a potiču iz regije Emilija-Romanja, koja je poznata po mnogim specijalitetima.
Ukoliko ih izbegavate zbog kaloričnosti kora za lazanje, vreme je da probate varijantu za koju vam one nisu potrebne – umesto njih kao tajni sastojak iskoristite tikvice i dobićete sočno i zasitno jelo posle kog vas neće gristi savest.
Sastojci:
- 3 velike tikvice
- 400 grama mlevenog mesa po ukusu (najbolje nemasnog, živinskog)
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 60 grama mocarele
- 400 grama pelata, naseckanog na kockice
- 5-10 šampinjona, po ukusu
- 3 šake sitno seckanog i obarenog spanaća
- 4 kašike grčkog jogurta
- malo maslinovog ulja
Priprema
- Tikvice oljuštite i nasecite na kriške, debljine oko pola centimetra.
- Poređajte ih po dnu posude za pečenje, koju ste prethodno obložili pek-papirom.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko četiri minuta, pa ih okrenite i pecite još četiri minuta. Izvadite da se hladi.
- U tiganju na zagrejanom ulju propržite sitno seckan crni luk, pa kad bude staklast, dodajte šampinjone seckane na kriške i sitno seckan beli luk.
- Posle nekoliko minuta dinstanja, dodajte mleveno meso i malo vode, pa dinstajte još pet minuta.
- Odvojte sa strane dve kašike pelata, a ostalim prelijte meso, dobro promešajte i poklopite. Dinstajte još pet minuta.
- U jednoj posudi pomešajte spanać i grčki jogurt i promešajte.
- U tepsiju sipajte dve kašike pelata koji ste prethodno odvojili, pa preko poređajte tikvice. Zatim kašikom sipajte sos sa mlevenim mesom, pa prelijte spanaćem s jogurtom. Potom ponovo poređajte tikvice, prekrijte redom mesa, pa ponovo slojem spanaća sa jogurtom.
- Preko svega poređajajte mocarelu sečenu na kriške.
- Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
- Kada mocarela dobije finu zlatnu boju, gotovo je!
( Glossy )