savet stručnjaka

Polen tada najviše napada: Ako imate problem sa alergijama, tokom OVIH DANA bi trebalo što manje da izlazite napolje

I tokom sezone alergija ima dana kada smo manje ili više podložniji polenu.      

Ima dana kada polen napada više ili manjefoto: Ground Picture Shutterstock

Oni koji imaji problem sa alergijama dobro znaju da tokom prolećne sezone za njih važe neka posebna pravila. To se odnosi čak i na neke svakodnevne poslove i obaveze, kao što su neke kućne rutine ili izvođenje psa u šetnju. 

 

- Ako smo bili van kuće, pre ulaska u stan treba istresti jaknu, džemper, očetkati kosu, obrisati cipele kako ne bismo polen uneli u stan. Naravno, ako smo u šetnju vodili kućnog ljubimca i njega bi trebalo iščetkati kad se vratimo - upozorava dr sc. med. Zorica Plavšić, pulmolog i alergolog. 

 

Uz sve ove mere opreza, nije loše da se nekad za prvu pomoć koriste i naočare ili maska za lice. 

 

Nošenje maske preko usta i nosa, kako kaže Plavšićeva, može da spreči prodor polena u nos i disajne puteve, dok nošenje naočara može da spreči kontakt polena sa sluzokožom oka. 

 

Ljudi koji pate od alergija će jedva dočekati kišu foto: Alena Ozerova / Shutterstock

No, stručnjaci upozoravaju da postoji još jedan faktor koji bitno utiče na to koliko će nas alergije mučutii određenog dana, a to je vreme.

 

- Suvo, umereno toplo vreme sa blagim povetarcem je najpogodnije za zadržavanje i širenje polena. Osobama sa alergijskom kijavicom, astmom i promenama na koži, savetujemo da tih dana što manje izlaze iz kuće. Sa druge strane, kada padne kiša ona će oboriti polen na podlogu i osobe sa alergijom će se tada osećati bolje - objašnjava dr Plavšić.