praktično

UKSRŠNJI meni: Brzinski recept za 3 megaprosta i superukusna jela sa KUVANIM JAJIMA, koja će vam ostati posle praznika

Skoro svima ostane barem po neko jaje posle Uskrsa, a najbolji način da ih iskoristimo je da spremimo neko jelo sa njima.  

Svima uvek ostane barem po neko jaje posle Uskrsafoto: nelea33 / Shutterstock

Predstavljamo vam tri laka recepta za jela sa kuvanim jajima ili vam - takozvani uskršnji meni. Tu jedna salata da malo razbije jaku hranu koju ćemo verovatno svi u većoj ili manjoj meri konzumirati ovih dana, kao i još dva brza recepta.

 

ZAPEČEN KROMPIR SA KUVANIM JAJIMA

 

Sastojci

 

  • Krompira - oko 800 grama
  • Jaja - 8 komada
  • Kisele pavlaka - oko 180 grama (jedno veće pakovanje)
  • Maslac - oko 100 grama
  • Biber - po želji
  • So - po želj

 

Priprema

 

Prvo obarite krompir, a onda ga isecite na kolutove, dok ćete jaja iseći na ploške. Pomešajte i malo mutite pavlaku i mleko. Posudu u kojoj ćete spremati jelo prvo premažite maslacem, pa onda u istu ređajte red krompira, red jaja dok imate materijala.

 

To sve prelijte sa pavlakom i mlekom, a onda na sve to stavite tanke listiće maslace. Sve što je još potrebno je da samo ostavite u rerni oko 35 minuta na nekih 180 stepeni.

 

PIRINAČ I BEŠAMEL SA KUVANIM JAJIMA

 

Sastojci

 

Jaja 6-7 kom

Maslac - 50 grama

Pirinač - 150 - 200 grama

Parmezan (rendani) - oko 20 grama

So - po želji

Peršun - po želji

 

Za sos

 

  • Maslac - oko 50 grama
  • Brašno - oko 50 grama
  • Mleko - oko pola litra
  • Mešavina suvih začina - 1 kašika
  • Slatka pavlaka - 100 ml
  • Limunov sok - po želji
  • Biber - po želji

 

 

Priprema

 

Prvo je potrebno da zagrejate maslac, a onda umešjte brašno. Kratko ga propržitie, a onda zalijte hladnim mlekom i dodajte začine. Kuvajte oko pet minuta i lagano mešajte sve vreme.

 

Zatim sipajte pavlaku, limunov sok i bibera. Uzmite drugu posudu i zagrejte maslac u njoj kako biste prpržili pirinač. Sipajte 3dl vode, posolite i ostavite da se prokuva.

 

Pomeđajte sa iseckanim peršunom i rasporedelite pirinač. Na njega poređajte isečeena kuvana jaja, prelijte sa sosom i rendanim parmezanom. Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

 

SALATA SA JAJIMA

 

Sastojci

 

  • Kuvana jaja - 8 komada
  • Kisela pavlaka - oko 400 grama
  • Mladi beli luk - dve veze
  • So - po želji
  • Biber - po želji

 

Priprema

 

Prvo isekjate mladi luk. Kuvana jaja isecite po dužini, a onda dok ih držite rukom i po širini, kako biste dobili male kocke. U jednoj posudi pomešati jaja, mladi luk i pavlaku i dodati so i biber po želji.