sve što treba da znate

Čime da farbate JAJA? Koliko dugo smeju da se jedu? Najvažniji saveti Gradskog zavoda za javno zdravlje za USKRS

Kako da prepoznate da li su jaja sveža i koji je najbolji način da ih čuvate?

foto: Shutterstock/5 second Studio

Danas je Veliki utorak, drugi dan u poslednjoj nedelji Uskršnjeg posta koja je u u narodu poznata kao Strasna, Stradalna ili Velika nedelja, a koja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

 

Svaki dan u ovoj nedelji ima svoje značenje, a u nedelju će se proslaviti Vaskrsenje Hristovo.

 

Jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika prati tradicionalno farbanje uskršnjih jaja

 

I dok još uvek razmišljate koju tehniku farbanja jaja da odaberete, trebalo bi da imamo na umu neke bitne činjenice o jajima, koje je istakao i Gradski zavod za javno zdravlje. 

• Jaja su lako kvarljive namirnice koje treba da čuvate u frižideru. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija od kojih su neke, tzv. patogene bakterije izazivači trovanja hranom, u prvom redu salmonela. Za razliku od nas, mikroorganizmi ne praznuju i iskoristiće povoljne uslove u svoju korist, ukoliko im našom nepažnjom ukažemo priliku.

 

Kupujte jaja samo na mestima gde se čuvaju u kontrolisanim uslovima i na higijenski način. Obavezno gledajte i oznake na pakovanjima jaja, a koje se, između ostalog, odnose na rok trajanja i informaciju o obavezi držanja na odgovarajućoj temperaturi. Pri kupovini, obratite pažnju da jaja nisu oštećena odnosno, da nisu razbijena, naprsle ljuske i slično ili da su neuobičajenog, neprijatnog mirisa.

foto: Gulcin Ragiboglu, Shutterstock

Vodite računa da jaja budu sveža. U kućnim uslovima možete „testirati“ svežinu jaja, tako što ćete u posudu napunjenu vodom staviti jaje. Sveže jaje će pasti na dno posude, dok će ono koje je duže stajalo plutati.

 

• Duže ostavljanje hrane na ambijentalnoj (sobnoj) temperaturi, naročito lako kvarljive, povećava rizik za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koji je najintenzivniji u temperaturnom opsegu od 5°C do 60°C. Preporuka je da se hrana spremna za konzumiranje, termički obrađena i sl. ne ostavlja duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.

• Ne konzumirajte sirova jaja. Konzumiranje sirovih jaja povećava rizik od transmisije uzročnika bolesti koje se prenose hranom. Termičkom obradom, u zavisnosti od primenjene temperature, eventualno prisutni mikroorganizmi se eliminišu ili se njihov broj drastično smanjuje, čime i rizik da izazovu infekciju. Kuvajte jaja dovoljno dugo da budu “tvrdo kuvana” (neka jaja odstoje minimum deset minuta u provreloj vodi).

 

• Kuvana jaja čuvati u frižideru i upotrebiti (pojesti) najkasnije u roku od nedelju dana od dana kuvanja.

 

• Pri farbanju jaja, dajte prednost prirodnim bojama, koje se „proizvode“ u kućnoj radinosti od povrća, voća, začina, cvetova i drugih prirodnih izvora. Boje za jaja ne kupujte na neproverenim mestima (na ulici i sl.), jer ne znate pouzdano šta kupujete – ovakvi proizvodi mogu sadržati nedozvoljene boje ili druge aditive, kao i različite kontaminente (mikroorganizme, teške metale i sl.).

 

Proizvodi u legalnom prometu namenjeni bojenju jaja sadrže prehrambene boje i aditive dozvoljene za upotrebu. Na deklaraciji ovih proizvoda, pored ostalog, mora biti naveden spisak sastojaka, uputstvo za upotrebu i podaci o proizvođaču.

 

• Vodite računa o higijeni u radu sa hranom - pravilno i često perite ruke, pribor i površine koje koristite - pre, u toku i nakon rada!