Za prirodno farbanje jaja često se koristi jedna superzdrava namirnica koja nam je dostupna na svakom koraku, a daje raskošnu boju uskršnjim jajima
Ukoliko želite da ofarbate jaja za Uskrs na prirodan način i bez kupovnih boja čiji vas sastav brine, ovo je caka koju morate da probate.
U pitanju je metod koji su koristile još naše bake za prirodno farbanje jaja u crvenu i roze boju, uz pomoć – moćne cvekle!
Cvekla je poznata po svojoj intenzivnoj crvenoj boji, koju duguje betalainima, kompleksnoj mešavini pigmenata. Glavni među njima je betacijanin, a svoje crvenilo cvekla ima i zbog flavonoida i karotenoida.
U svakom slučaju, u pitanju je bezbedan i brz način da ukrasite svoja uskršnja jaja, a evo i kako.
Potrebno je:
- 3-6 cvekli, u zavisnosti od toga želite li svetloroze ili crvena jaja
- 4 šolje vode
- 1 kašika belog sirćeta (više za intenzivniju nijansu)
- velika šerpa
- plastične čaše
Uputstvo korak po korak
- Sipajte vodu u šerpu i zagrejte do ključanja, a u međuvremenu u nju ubacite očišćenu i sitno seckanu ili rendanu cveklu.
- Kad proključa, dodajte sirće i ostavite da se kuva poklopljeno oko pola sata.
- Potom izvadite cveklu rešetkastom kašikom.
- Potopite zatim kuvana jaja i ostavite ih unutra dok ne dostignu željenu nijansu – od pet minuta do 24 sata. Za svetlije boje treba vam manje vremena, za jače i tamnije, naravno, više, a optimalno je da odstoji najmanje pola sata.
- Potom izvadite i ređajte po kartonu za jaja da se osuše, a imajte da će pravu boju imati tek po sušenju.