žgaravica

Jednu grupu namirnica bi valjalo da zaboravite: Saveti za ishranu ako vas muči VRAĆANJE ŽELUDAČNE KISELINE

Veliki broj ljudi ima problema sa gorušicom ili žgaravicom, a mi vam otkrivamo koje namirnice mogu da ublaže, a koje da povećaju vaše probleme. 

Žggaravica često najviše problema pravi u toku noći foto: GBALLGIGGSPHOTO Shuttestock

Gorušica, žgaravica, vraćanje kiseline, odnosno refluks kiseline je uobičajen problem među populacijom, a procenjuje se da između 14 i 20 posto odraslih ljudi pati od stanja koje se zove gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

 

GERB ishrana može pomoći u kontroli ovog stanja i generalno pomoći u smanjenju simptoma refluksa kiseline kod onih koji ga ređe doživljavaju.

 

Razlika između GERB i povremenog refluksa kiseline je učestalost javljanja simptoma. Pacijenti sa GERB-om doživljavaju refluks više od dva puta nedeljno, kao i druge simptome uključujući vraćanje hrane (regurgitaciju) ili kisele tečnosti, otežano pravilno gutanje, glasno disanje ili piskanje, kašalj i žgaravicu. Ovi simptomi su noću posebno teški, što može ometati san.

 

Mnogi imaju problem sa želudačnom kiselinom foto: Burdun Iliya Shutterstock

Lekari predlažu izvesne stvari za ljude sa GERB-om, najbolju GERB dijetu odnosno ishranu koja dobro utiče na ljude sa ovim tegobama. Drugim rečima, postoje vrste namirnica koje bi trebalo da jedete i izbegavate da biste držali simptome pod kontrolom. Takođe je vredno napomenuti da se GERD ponekad naziva i GORD. čisto da bude zabune.

 

Želudačni refluks uzrokovan je vraćanjem sadržaja želuca iz želuca u jednjak (grlo).

 

- Žgaravica je osećaj peckanja koji se oseća u predelu grudi kada se želučana kiselina vraća nazad u grlo. Prilikom gutanja, mišić na dnu jednjaka se opušta kako bi omogućio hranu ili piće u vašem stomaku. Međutim, ako se mišić ne opusti ili ne oslabi tokom vremena, želučana kiselina može da se vrati u jednjak, što izaziva iritaciju i upalu - objašnjava doktor Tarik Mahmud.

 

KOJA HRANA MOŽE IZAZVATI ŽGARAVICU?
 

Alkohol će vam samo povećati problemefoto: Profimedia, Wavebreak Profimedia

Pregled više studija objavljen u listu "Current Medicinal Chemistry" 2019. godine pokazuje da visok unos masti, kafa, čokolada, začinjena hrana i alkohol povećavaju refluks, iako ima manje podataka o prženoj hrani ili gaziranim napicima i njihovim vezama sa GERB-om. .

- Uzroci žgaravice mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali uobičajena hrana i pića za koje se navodi da pogoršavaju žgaravicu su alkohol, čokolada, kafa, začinjena hrana i paradajz. Pored toga, hrana sa visokim sadržajem masti i soli, kao što su brza hrana, pržena hrana, pica i obrađene grickalice, mogu izazvati gorušicu - objašnjava doktor Mahmud.

 


KOJA HRANA MOŽE SPREČITI REFLUKS KISELINE?
 

Crni hleb ublažuje simptome gorušice foto: Dream79, Shutterstock

Članak objavljen u magazinu "Current Medicinal Chemistry" objašnjava da su mediteranska ishrana i ishrana sa malo ugljenih hidrata dobri načini za kontrolisanje GERB-a. Pregled takođe preporučuje ostavljanje dužih perioda između jela i spavanja, uz večeru najmanje četiri sata pre spavanja kako biste smanjili rizik od GERB-a tokom noći.

Doktorka Li smatrea da ishrana bogata vlaknima takođe može pomoći u kontrolisanju GERB-a.

 

- Oboleli će verovatno imati koristi od povećanja sadržaja vlakana u svojoj ishrani. Pokazalo se da hrana kao što je ovsena kaša, koja je bogata vlaknima, smanjuje koncentraciju želudačnih nitrita-. Poznato je da nitrati, koje često uzimaju oni sa srčanim oboljenjima, pogoršavaju simptome refluksa. Hrana bogata vlaknima uključuje hranu napravljenu od nerafinisanih žitarica: crni hleb, smeđi pirinač i smeđu testeninu - navodi doktorka Debora Li.

 

Banane su dobra ako vas mući želudačna kiselina foto: Hanna_photo/Shutterstock

Ali to nije jedini savet. Potrebno da je konzumirate više voće i povrća, ali ne baš svakog.


- Takođe je važno povećati unos voća i povrća. Međutim, odlučite se za necitrusno voće kao što su banane, dinja, breskve i kruške, i korenasto povrće kao što su slatki krompir, šargarepa i cvekla. Pokazalo se da punomasno kravlje mleko pogoršava refluks, pa je poželjnije poluobrano ili obrano. Biljno mleko je alternativa sa niskim sadržajem masti - kaže Li.