za pun stomak

Mekše od pamuka, a bez jaja i mleka: POSNE MEKIKE spremne za 15 minuta (RECEPT)

Kako se prave vazdušaste mekike od isključivo posnih sastojaka?

Domaće mekike bez jaja i mleka, posne i vazdušastefoto: GK1982, Shutterstock

Predstavljamo vam najbrži recept za mekane domaće mekike idealne za doručak i večeru u danima Uskršnjeg posta ili ako se pridržavate veganske kuhinje.


Možete ih filovati po želji, a ostaće sveže i ukusne dugo.

 

Sastojci:

 

  • 2 dl mlake vode
  • 350-400 g brašna
  • kocka svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja za testo + za prženje po potrebi

 

Priprema

 

  1. U malo mlake vode izmrvite kvasac, razmutite ga, pa dodajte malo šećera i soli, promešajte, pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da počne da deluje.
  2. Dodajte prosejano brašno, ulje, pa ostatak soli i šećera, pa sve dobro promešajte i zamesite.
  3. Kad dobijete glatko testo, prelijte providnom folijom i ostavite da nadođe, oko pola sata.
  4. Pobrašnite radnu površinu, pa razvucite testo oklagijom.
  5. Isecite oblik mekika, pa pržite u dobro zagrejanom ulju jednu po jednu.
  6. Ređajte po papirnom ubrusu, da se ocedi višak masti.