Kako se prave vazdušaste mekike od isključivo posnih sastojaka?
Predstavljamo vam najbrži recept za mekane domaće mekike idealne za doručak i večeru u danima Uskršnjeg posta ili ako se pridržavate veganske kuhinje.
Možete ih filovati po želji, a ostaće sveže i ukusne dugo.
Sastojci:
- 2 dl mlake vode
- 350-400 g brašna
- kocka svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja za testo + za prženje po potrebi
Priprema
- U malo mlake vode izmrvite kvasac, razmutite ga, pa dodajte malo šećera i soli, promešajte, pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da počne da deluje.
- Dodajte prosejano brašno, ulje, pa ostatak soli i šećera, pa sve dobro promešajte i zamesite.
- Kad dobijete glatko testo, prelijte providnom folijom i ostavite da nadođe, oko pola sata.
- Pobrašnite radnu površinu, pa razvucite testo oklagijom.
- Isecite oblik mekika, pa pržite u dobro zagrejanom ulju jednu po jednu.
- Ređajte po papirnom ubrusu, da se ocedi višak masti.
( Glossy )