Svega nekoliko sastojaka dovoljno je za obrok iz snova, a ako pripremite karbonara špagete ovako – zaboravićete druge recepte
Britanski kuvar Džejmi Oliver pravi je mag za mnoga popularna jela, a on posebno uživa u pripremi specijaliteta italijanske kuhinje.
U tome je često imao čast da uživa sa italijanskim kuvarom Đenarom Kontaldom, čije karbonara špagete rado priprema, pa mnogi ovaj recept nazivaju i Oliverovim.
U pitanju je recept koji je Đenaro objavio u knjizi Jamie's Food Tube: The Pasta Book, u kojoj je sabrao mnoga zanimljiva uputstva za pripremu testenine do kojih su Džejmi Oliver i on došli zajedno ili odvojeno.
Priprema je jednostavna, a sitni potezi poput podmazivanja tiganja kožom slanine daju ovoj karbonari poseban šmek.
– Samo šačica sastojaka dovoljna je za fantastičnu karbonaru i, ako se pravilno spremi, primer je lepote – stoji u opisu recepta.
Karbonara Džejmija Olivera i Đenara Kontalda
Sastojci:
- 3 žumanceta
- 40 grama parmezana (i još za serviranje=
- špagete (200 grama)
- 150 grama slanine
- 1 čen belog luka
- ekstradevičansko maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Priprema
- Sipajte žumanca u činiju, sitno izrendajte pramezan, začinite, pa dobro promešajte viljuškom i slonite sa strane.
- Sitno iseckajte slaninu, pa skuvajte špagete u slanoj vodi, da budu al dente.
- Premažite tiganj kožom slanine kako biste ga fino podmazali, a možete i da dodajte jednu kašiku ulja, pa uključite na srednju vatru.
- Očistite beli luk, izgnječite ga, pa stavite u tiganj na jedan minut da začini masnoću.
- Dodajte slaninicu, pa dinstajte dok ne bude hrskavo, oko pet minuta, pa izvadite i bacite izgnječeni beli luk.
- Ocedite dobro špagete i stavite ih u isti tiganj, a dodajte i malo vode u kojoj su se kuvale kako bi se sastojci lepo uvezali.
- Sklonite tiganj sa tingle, pa dodajte jaja s parmezanom i dobro promešajte. Vratite u sve slaninu i još malo vode u kojima su se kuvale špagete i pustite se krčka dok ne bude gotovo.
- Servirajte posuto rendanim parmezanom.