sačuvajte zdravlje

Sve žene ih nose, a 428 puta su prljaviji od daske u WC-u: Ovo su NAJPRLJAVIJI uređaji u kuhinji + SAVETI za čišćenje

Jedno od najvažnijih pravila kojeg svi treba da se pridržavaju jeste čistoća ruku.

foto: BearFotos/Shutterstock

Prljave ruke su jedan od glavnih krivaca za prenošenje bakterija, a procenjuje se da čak 1.500 bakterija „živi” na koži naših ruku, uglavnom ispod noktiju i između prstiju.

 

Iako su neke bakterije dobre za nas, spoljašnje klice koje nesvesno nosimo svaki dan potencijalno mogu izazvati zdravstvene probleme i infekcije, posebno kada je u pitanju priprema hrane. Pored čistih ruku, preporučljivo je izbegavati nošenje laka za nokte i nakita tokom pripreme hrane.

 

Naime, prema jednoj studiji, komad nakita može da zadrži do 428 puta više štetnih mikroba od daske za toalet nakon samo nedelju dana nošenja.

 

 

Istraživači su otkrili da se na nakitu svake nedelje pojavi 21.000 bakterijskih izraslina, a najviše ih je na prstenju. Isto tako, borba protiv neželjenih bakterija tokom pripreme hrane olakšaće vam redovno čišćenje kuhinjskih aparata i posuđa.


Čist frižider je siguran frižider

 

Kada je u pitanju čišćenje kuhinje, oblast na koju bi trebalo da se fokusirate je vaš frižider. Ako ga ne čistite redovno, prljav frižider može biti leglo buđi i bakterija, kao što su salmonela i ešerihija koli, a jedno istraživanje je čak pokazalo da samo fioke za salatu sadrže u proseku 7.850 različitih bakterija.

 

I zato, da biste obezbedili čistoću svog frižidera, savetuje se da svaka tri meseca potpuno ispraznite frižider od namirnica i očistite ga rastvorom kašičice tečnog sapuna za pranje sudova u litru tople vode. Koristite čist sunđer ili krpu od mikrovlakana da obrišete unutrašnjost, a zatim obrišite površine čistom, suvom krpom.

 

Koliko često treba detaljno čistiti frižider?foto: Shutterstock / Andrey_Popov

 

I na kraju, jedan bonus savet. Kada vraćate hranu u frižider, dodajte novu, otvorenu kutiju sode bikarbone, koja pomaže u apsorpciji neželjenih mirisa.

 

Mikrotalasna pećnica

 

Mikrotalasne pećnice su takođe omiljeno pomagalo u kuhinji, ali da li ste znali da i one mogu biti leglo bakterija? Svaki put kada nešto zagrejete u mikrotalasnoj pećnici, postoji šansa da će se deo hrane prosuti ili prskati unutar uređaja, a tokom vremena ove čestice hrane mogu početi da trunu i privlače bakterije.

 

 

Dakle, trebalo bi da čistite mikrotalasnu jednom nedeljno. Najjednostavniji način je da nakon svake upotrebe obrišete unutrašnjost mikrotalasne sa belim sirćetom ili limunovim sokom. Ali ako ste predugo ostavili mikrotalasnu pećnicu i tvrdokorne mrlje se ne mogu ukloniti, možda je vreme da kupite novu.

 

Aparat za kafu

 

Pored navedenih uređaja, čak i mali kuhinjski aparati mogu da sadrže štetne bakterije koje mogu da naškode vašem zdravlju. Ako koristite aparat za kafu, rezervoar za vodu je idealno mesto za razvoj buđi. Najlakši način da svoju mašinu za kafu održavate čistom je da napunite rezervoar za vodu sirćetom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim provucite sirće kroz aparat za kafu kao da kuvate kafu.

 

Koliko često treba čistiti aparat za kafu?foto: Shutterstock / Kostiantyn Voitenko

 

Sirće se takođe može koristiti za čišćenje zaptivke blendera. Jedno istraživanje je pokazalo da ako se ne čiste redovno, zaptivke blendera mogu da sadrže tragove salmonele i buđi. Da biste to izbegli, jednostavno potopite zaptivku u vodu i sirće, ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite sapunom i vodom.

 

Tosteri

 

Ljubitelje toplih sendviča moramo razočarati podatkom da su i tosteri jedno od omiljenih mesta okupljanja raznih bakterija. Malu „fioku” ispod klasičnog tostera, za koju mnogi i ne znaju da postoji, trebalo bi da se čisti svakih nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga koliko često koristite toster.

 

U njemu ćete naći mnogo mrvica koje privlače buđ, bakterije ili parazite. Sve što vam treba za čišćenje tostera je stara četkica za zube koju ćete natopiti sapunom i vodom i proći kroz sve delove tostera. Nakon toga dobro isperite i osušite toster, ali ne zaboravite da isključite toster iz struje pre čišćenja!

 

 

Ali osim kuhinjskih aparata, čak i mali alati u kuhinji mogu biti plodno tlo za bakterije. Ako noževe čuvate mokre u stalku, stvarate vlažno okruženje za razvoj bakterija. Žlebove na nosaču možete oprati sapunom i toplom vodom, a zatim ostaviti da se dobro osuši.

 

Ako koristite drvenu stalak za noževe, premažite drvo uljem da sprečite pucanje. Takođe možete razmisliti o zameni drvene police plastičnim, što je mnogo lakše za održavanje.


Kada je vreme za nove uređaje?

 

Jedna od najprljavijih stvari u svakoj kuhinji je boca za vodu za višekratnu upotrebu. Pošto se puni samo vodom, možda ste pomislili da je dovoljno da ga samo isperite, ali istina je upravo suprotna.

 

Kada je vreme za kupovinu novih uređaja u kuhinji?foto: ben bryant//Shutterstock

 

Naime, najštetnije bakterije mogu se naći u flašama za vodu za višekratnu upotrebu. Ispiranje vodom ili povremeno ribanje jednostavno ne pomaže, a bakterije koje se akumuliraju mogu oštetiti vaše zdravlje i izazvati simptome kao što su mučnina, povraćanje i dijareja. Zato je naš savet da često menjate flaše vode za višekratnu upotrebu.


Na kraju, sigurno je da su kućni aparati neophodan deo naše svakodnevice, čine nam život lakšim i prijatnijim. Da bi vaši uređaji duže trajali, primenite ove jednostavne metode čišćenja i ako vaši kuhinjski aparati dotrajali, zbog vaše bezbednosti, najbolje je da ih zamenite novim.