snižava i holesterol

Recept za kelj sa junetinom: Ovo ima 3 puta više vitamina C od spanaća - posle svake porcije vaš organizam će reći HVALA

Kelj povoljno utiče na više stvari u našem organizmu, zbog čega važi za jedno od najzdravijih povrća.   

Kelj je veoma veoma zrdavo povrće foto: Boommaval / Shutterstock

Kelj je lisnato povrće iz porodice kupusnjača i izuzetno je zdrav. Ima dosta antioksidanta, vitaminima A, C i K. Čisto primera radi, kako prenosi stručni portal "Medical news today", 100 grama spanaća sadrži oko 28 mg vitamina C, što je trećina doze koja je potrebna čoveku na dnevnoj bazi.

 

Sa druge strane, u 100 grama kelja ima 93 mg vitamina C, što je otprilike preporučena dnevna doza za jedno ljudsko biće.

 

Kelj ima i dosta bakra, gvožđa, kalijuma, fosfora, a uz sve to 100 grama kelja ima samo 50 kalorija. Tako da, osim što je zdrav, može biti dobar i za vašu liniju.

 

Takođe, snižava nivo holesterola, ima dobar uticaj na vid i na kožu, dobro utiče na jetru i generalno jača imunitet. Može dobro uticati i na probavu, upale i alergije.

 

Jedina mana mu je što ga zbog karakterističnog ukusa neki ljudi ne vole. No, ako ga lepo iskombinujete sa drugim namirnicama pomoću nekog recepta, onda ukus može biti znatno drugačiji. Kao što je, na primer, slučaj sa keljom sa junetinom.

 

SASTOJCI

 

  • Glavica kelja - 1 veća ili 2 manje
  • Junetina - oko pola kg
  • Crni luk - glavica
  • Praziluk - 2-3 struka
  • Beli luk - 2-3 čena
  • Šargarepa - 2 kom
  • Krompir - oko pola kg
  • Paprika crvena - 1 kom
  • Kuvani paradajz - 2dl
  • Voda - oko 2.5-3l
  • Mast - 2 velike kašike
  • Lorber - 2 lista
  • Kocka za supu goveđa - 1 kom
  • Celerov list
  • Peršunov list
  • Brašno - 2 velike kašike
  • Aleva paprika - 1 mala kašika
  • Ulje - 0.5dl
  • So - po ukusu
  • Biber - po ukusu

 

PRIPREMA

 

Crni, beli luk i praziluk iseckajte na sitne komadiće i stavite ga u lonac. Meso isecite na male kocke, pa ga dodajte. U posudu stavite i iseckanu šargarepu, mast i 2dl vode, a onda dinstajte oko 15 do 20 minuta.

 

Zatim dodajte iseckanu papriku i krompir, pa dinstajte još 15 - 20 minuta. Nakon toga, ubacite i kelj isečen na veće komade, lolberov list i sitno iseckan peršun i celer.

 

Sledeći korak je da stavite i kocku za supu,posle čega ćete posoliti sipati i so i biber u skladu sa vašim ukusom. Sve to prelijte sa kuvanim paradajzom i vodom, poklopite i pustite da se kuva još oko 100 minuta na srednjoj temperaturi.

 

Onda napravite zapršku od aleve, ulja i brašna. Sve što vam ostaje je da na kraju zapržiti kelj i ostaviti ga još 10 minuta da se malo ukrčka.