Nema ko nije kupovao popularne "štapiće" na odmoru dok je išao u školu.
Popularni štapići, kako se nazivaju u žargonu, odnosno slanci bila su jedna od omiljenih užina generacijama naših školaraca. Kad bi učenici znali termine u kojima izlaze vrući, tek pečeni slanci, redovno bi formirali redove ispred kioska koji su ih prodavali. A nekad se zbog velikog reda dešavalo i da posle zakasne na naredni čas.
Međutim, profesori se uglavnom nisu ljutili na ta kašnjenja, pošto su i sami bili fanovi štapića. I da, samo jedna stvar se ponekad mogla zameriti slancima, a to je ako nemaju dovoljno soli.
Zato vam sad predstavljamo recept za domaće slance, na koje ćete moći da stavite soli koliko sami želite.
SASTOJCI
Testo
- Kvasac - 50 grama
- Šećer - dve male kašike
- So - dve male kašike
- Brašno - oko 700 grama
- Mleko - oko 400 ml
- Ulje - 100 ml
Slani deo
- So - pola kašike (može i više ako volite slaniji ukus)
- Brašno - dve kašike
- Voda - oko 20 ml
- Prašak za pecivo - manje od pola male kašike
- Sve sjedinite i izmešajte
PRIPREMA
Umutite kvasac, mleko i šećer, pa zatim dodajte so, brašno i ulje. Umesite testo dok je meko, a onda ga ostavite da odstoji između pet i 10 minuta. Izmesite testo još jednom i onda ga ostavite dvadesetak minuta kako bi naraslo.
Smesu podelite na male delove od oko 100 grama, a onda ih ostavite ih da odstoje između pet i 10 minuta. Razvucite svaki komad tako da bude tanak i dugačak. Zatim ih umotajte, pa istraljajte kako bi dobili adekvatan oblik.
Onda sve to poređajte u posudu koju ćete prethodno namazati uljem ili staviti pek papir. Zatim ostavite da odstoji oko 20 minuta, pa ubacite u rernu koju ćete nekoliko minuta ranije upaliti na 180 - 200 stepeni. Da se ispeku biće dovoljno oko 20 - 25 minuta, ali svakako ih nemojte vaditi iz rerne pre nego
što malo ne dobiju boju.
Sad dolazimo do same završnice. Prelijte slanom smesom koju ste napravili i vratite u rernu na još nekoliko minuta. Kad ih izvadite preostaje vam samo da ih namažete uljem, poslužite i vratite u detinjstvo.