Vau!

Tada je bila NAJSKUPLJA HALJINA na dodeli OSKARA ikada: Grejs Keli je obukla već nošenu kreaciju i ušla u ISTORIJU MODE

Za 12 dana se održava 95. dodela Oskara, a osim filmova, uvek centar pažnje budu svečane toalete poznatih ličnosti.

Grejs Keli je 1955. godine obukla do tada najskuplju haljinu u istoriji Oskarafoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Kada su veliki događaji u pitanju, u žiži interesovanja se uvek nađu poznate ličnosti i njihove kreacije koje prošetaju na crvenom tepihu.

 

O njima se priča godinama, a u slučaju Grejs Keli i decenijama.

 

Čuvena glumica Grejs Keli je na dodeli Oskara 1955. godine crvenim tepihom prošetala najskuplju haljinu do tada koja je viđena na ovom događaju. 

 

Te godine je glumica ušla u istoriju dva puta. Pre svega, tada je osvojila prvog i jedinog Oskara za ulogu u filmu "The Country Girl".

 

A potom, za ovu priliku je obukla haljinu kojom je ušla u modnu istoriju, po tome što je u tom trenutku bila najskuplja kreacija ikada na dodeli Oskara. 

Trend recikliranja haljina je danas sve prisutnijih u svetu poznatih ličnosti, a te 1955. godine je bilo neobično da jedna Grejs Keli za dodelu Oskara obuče već nošenu haljinu. 

 

Kreaciju o kojoj se priča i dan-danas nosila je godinu dana ranije na njujorškoj premijeri upravo filma "The Country Girl"

Grejs Keli je pre Oskara već nosila ovu haljinu.foto: Cinema Publishers Collection/ THA / Hollywood Archive / Profimedia

Haljina je delo kostimografkinje Edit Hed, koja je tokom karijere imala 35 nominacija za Oskara, a 8 puta ga je i osvojila. 

 

Ona je nijansu ove haljine opisala kao "boju plavog šampanjca", a u zavisnosti od svetla, kreacija poprima drugu nijansu te negde deluje kao da je u krem, a negde u svetlozelenoj nijansi. 

Svila koja je bila potrebna za izradu ove haljine je koštala tadašnjih 4.000 dolara što bi danas iznosilo 50.000 dolara i tada je to bila najskuplja haljina koju je neko nosio na dodeli Oskara. 

 

Celu kombinaciju Grejs Keli je zaokružila belim, satenskim rukavicama i malom torbicom, a kosu je pokupila u punđu i stavila biserne minđuše. 

Danas ova cena deluje "smešno" budući da je Kejt Blanšet na primer 2014. godine nosila haljina koja je koštala 100.000 dolara, a koja je bila ukrašena draguljima za koje se procenjuje da vrede 18 miliona funti.