Ako ne znate šta sutra da spremate za doručak, imamo pravi recept za vas.
Odavno kroasani nisu rezervisani samo za Francusku, već su široko rasprostranjeni i kod nas i omiljena su hrana kako dece, tako i odraslih.
Početkom 20. veka francuski pekar Silven Klaudije Goj je napisao recept za kroasane.
Tada su obično bili prazni, ali vremenom je došlo do modifikacije i nadeva, pa danas mogu da budu kako slatki, tako i slani, a mogu se puniti najrazličitijim filovima.
Pripremaju se brzo i jednostavno što ih čini fantastičnim izborom za doručak ili večeru kad god nemate inspiraciju.
Sastojci:
- 800 grama brašna
- 400 ml jogurta
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 150 ml vode
- 200 ml ulja
- 2 supene kašike soli
- 100 grama margarina
- 1 jaja - za premazivanje
- susam po želji - za premazivanje
- 30 grama margarina - za premazivanje
Priprema:
Pomešajte malo mlake vode, šećer i izmrvljeni kvasac i pustite da se aktivira.
U drugu posudu sjedinite jogurt, ulje i so, pa dodajte nadošao kvasac.
Onda postepeno dodajte brašno i umesite testo.
Smesu podelite na 6 jufki. Rastanjiti jednu jufku i premazati je mekim margarinom. Rastanjite drugu jufku, stavite je preko prve i premažite margarinom.
Ponavljajte postupak dok se ne utroši sav materijal, ali poslednju šestu jufku ne premazivati.
Jufke pokriti krpom i ostavitie da odmaraju 45 minuta.
Nakon toga razvući testo oklagijom, iseći na trouglove i uvijati kroasane.
Poređajte ih u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom po želji.
Na svaki kroasan stavite malo margarina i pecite na 180 stepeni dok ne porumene.