njami

Osvojiće vas posle prvog zalogaja: Ove JOGURT KROASANE mekše od oblaka pravićete svakog dana (i DUPLU MERU)

Ako ne znate šta sutra da spremate za doručak, imamo pravi recept za vas.

Jogurt kroasani idealni za doručak ili večeru.foto: Shutterstock/Anna Shepulova

Odavno kroasani nisu rezervisani samo za Francusku, već su široko rasprostranjeni i kod nas i omiljena su hrana kako dece, tako i odraslih.

 

Početkom 20. veka francuski pekar Silven Klaudije Goj je napisao recept za kroasane

 

Tada su obično bili prazni, ali vremenom je došlo do modifikacije i nadeva, pa danas mogu da budu kako slatki, tako i slani, a mogu se puniti najrazličitijim filovima.

 

Pripremaju se brzo i jednostavno što ih čini fantastičnim izborom za doručak ili večeru kad god nemate inspiraciju. 

Sastojci:

 

  • 800 grama brašna
  • 400 ml jogurta
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml vode
  • 200 ml ulja
  • 2 supene kašike soli
  • 100 grama margarina
  • 1 jaja - za premazivanje
  • susam po želji - za premazivanje
  • 30 grama margarina - za premazivanje


Priprema: 

 

Pomešajte malo mlake vode, šećer i izmrvljeni kvasac i pustite da se aktivira.

 

U drugu posudu sjedinite jogurt, ulje i so, pa dodajte nadošao kvasac.

 

Onda postepeno dodajte brašno i umesite testo.

 

Smesu podelite na 6 jufki. Rastanjiti jednu jufku i premazati je mekim margarinom. Rastanjite drugu jufku, stavite je preko prve i premažite margarinom.

 

Ponavljajte postupak dok se ne utroši sav materijal, ali poslednju šestu jufku ne premazivati.

 

Jufke pokriti krpom i ostavitie da odmaraju 45 minuta.

 

Nakon toga razvući testo oklagijom, iseći na trouglove i uvijati kroasane.

 

Poređajte ih u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom po želji.

 

Na svaki kroasan stavite malo margarina i pecite na 180 stepeni dok ne porumene.