Da bi rerna koja nije redovno čišćena ponovo izgledala kao da ste tek kupili šporet, primenite neku od ovih caka i rezultat neće izostati
Ribanje rerne spada u najdosadnije kućne poslove, zar ne?
Ipak, pećnica može vratiti stari sjaj i bez mnogo muke i, čak, bez samog mukotrpnog ribanja! Sve što potrebno jeste da odaberete neki od ovih trikova, a imajte na umu da je poslednji najvažniji i obavezan uvod.
- Čišćenje rerne sodom bikarbonom i sirćetom
Sastojci:
- pola šoljice sode bikarbone
- jedna kašika deterdženta za pranje sudova
- malo vode
- kašika sirćeta
Kako se koristi?
Nanesite ovu smesu na zidove rerne i ostavite da deluje preko noći. Sutradan samo uzmite krpu i brišite pećnicu sve dok ne uklonite mešavinu u potpunosti, a zatim je prebrišite krpom natopljenom sirćetom.
Evo kako to izgleda.
- Čišćenje rerne solju
Nejtan Ripli iz kompanije za čišćenje Maid Just Right kaže da je so, neizostavan začin u svakoj kuhinji, vrlo efikasno sredstvo za blistavu rernu.
– Dok pečete, ponekad može doći do curenja hrane koju pripremate po površini rerne. U tom slučaju je brzo otvorite i pospite malo soli na mesto na koje je procurelo. Nakon što se rerna ohladi, lakše ćete ukloniti tu mrlju – otkriva on.
- Čišćenje rerne parom od sirćeta
Džon Linden, dizajner enterijera iz Los Anđelesa, kaže da koristi paru od sirćeta i vode za lakše uklanjanje masne prljavštine iz rerne.
– Doći će do upijanja koje će omekšati mrlju i biće vam lakše da je očistite krpom – kaže Linden.
Počnite tako što ćete prokuvati vodu (oko trećinu šerpe), pa kad počne da ključa dodajte jednaku količinu belog sirćeta. Ostavite da ključa još 30 sekundi, pa je stavite u rernu i zatvorite vrata. Ostavite da deluje 45-60 minuta.
– Kada otvorite vrata pećnice, počnite da čistite. Prebrišite površinu rerne krpom umočenom u sredstvo za čišćenje. Masnoća se skida daleko lakše nego što bi kada biste samo ribali – dodaje Linden.
- Čišćenje rerne vodom i limunom
Stručnjak za čišćenje rerni iz kompanije Fantastic Services Sajrus Bedvir kaže da su dva limuna i malo vode sve što vam treba!
– U duboki tiganj sipajte vodu, pa dodajte sok od dva limuna. Možete dodati i polovinu limuna u tiganj – savetuje.
Zatim treba staviti posudu u rernu i uključiti je. Para iz limuna će omekšati masnoću i prljavštinu i lakše ćete je ukloniti nakon što se pećnica ohladi.
- Uvek počnite sa usisavanjem
Bez obzira na to koji metod za čišćenje rerne birate, počnite tako što ćete usisati ili na neki drugi način fizički ukloniti prašinu, mrvice i sve moguće ostatke koji ne zahtevaju ribanje.