pregovori su u toku

Tenzija se ne stišava: Kralj Čarls ih želi na KRUNISANJU, ali se Vilijam plaši u šta bi to moglo da preraste

Krunisanje kralja Čarlsa će se održati 6. maja, a mnogi se pitaju da li će njegov mlađi sin princ Hari i njegova supruga Megan Markl.

Krunisanje kralja Čarlsa će se održati 6.maja, a on želi da ovoj ceremoniji prisustvuje i mlađi sin Hari sa suprugom Megan Markl.foto: EPA-EFE/ANDREW BOYERS

Otkad je kralj Čarls preuzeo tron nakon smrti majke, kraljice Elizabete Druge, spekuliše se da li će njegov mlađi sin princ Hari i njegova supruga Megan Markl prisustvovati njegovom krunisanju.

 

Njih dvoje su predve godine napustili kraljevske dužnosti i otišli iz Velike Britanije, a već načete odnose među članovima porodice su uzdrmali prvo Netfliksov dokumentar "Hari i Megan",a stvari su postale još gore nakon objavljivanja Harijevih memoara "Rezerva".

 

Ipak, kako prenose britanski mediji, kralj Čarls je navodno zamolio nadbiskupa kanteberijskog da pomogne u postizanju sporazuma sa Harijem i Megan Markl kako bi prisustvovali njegovom krunisanju.

On je zamolio nadbiskupa Džastina Velbija da posreduje u dogovoru koji bi otvorio put vojvodi i vojvotkinji od Saseksa da prisustvuju ceremoniji krunisanja uprkos posledicama koje se još uvek osećaju nakon objavljivanja Harijevih memoara "Rezerva".


Međutim,kralj Čarls smatra da bi njihovo odsustvo sa krunisanja donelo više štete, pa je voljan da "spusti loptu" i potraži sporazumno rešenje. 

 

Ipak, Mayl on Sunday piše da princ Vilijam nema baš dobro mišljenje o ovoj očevoj odluci i da je skeptičan da će njegov brat i snaha ukoliko se pojave, iskoristiti to za privlačenje pažnje i još veći skandal. 

Dobro obavešteni izvori kađu da će Hariju možda biti ponuđeno nerfolmalno uverenje da će moći da zadrži svoje titule i mesto među visokim članovima porodice.

 

Sa druge strane, Vilijam želi da Harijeva poseta bude isplanirana do krajnjih detalja kako bi ga sprečili da dospe u centar pažnje i iskoristi posetu u svoju korist.

 

Suštinsko pitanje je da li će prisustvovati krunisanju i ako dođu, pod kojim uslovima će to biti– kaže izvor.


Mišljenja u porodici su podeljana, a sve ukazuje na to da se Hariju savetuje da u ovoj fazi pregovora ne pristane ni na šta i da "igra na duže staze" što otežava pregovore. 

 

On ne želi da mu se titule nikako oduzmu nasilno i da je jedno ako on bude nekada želeo da ih se odrekne,a isto tako, smeta mu što ga "stavljaju u isti koš" sa princom Endruom nazivajući ih problematičnim prinčevima.