UKUS DETINJSTVA

Brz i jednostavan kolač koji ukusom vraća u DETINJSTVO: Koh po starom JUGOSLOVENSKOM RECEPTU

Koh je mnogima omiljena asocijacija na detinjstvo, a nedelja je idealan dan da se mirisom i ukusom vratimo u stara vremena.

Koh je mnogima omiljena asocijacija na detinjstvofoto: Shutterstock/ltummy

Kako prolazi vreme, sve se češće vraćamo starim i dobropoznatim ukusima i poslasticama.

 

Iako je danas naširoko voljen i poznat kolač tres leche koji je veoma sličan kohu, mi i dalje mislimo da je koh neprevaziđena poslastica.

 

U pitanju je kolač koji se nekada dosta spremao u Jugoslaviji. Brza poslastica od jeftinijh namirnica koje već imamo u frižideru bila je popularna među svim generacijama.

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 7 kašika brašna
  • 7 kašika griza
  • 7 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 litar mleka
  • prstohvat soli

 

Priprema:

 

Prvo odvojite žumanca i belanca, a potom umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom penasto, a onda dodajte griz i brašno i sve sjedinite mikserom.

 

Belanca umutite u čvrst sneg od belanca, pa polako dodajte žumanca i sve sjedinite varjačom.

 

Sipajte dobijenu masu u pleh i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.

 

Kada ga izvadite, vruć koh prelijte mlekom, ali nemojte da stavljate ceo litar mleka, već prvo prelijte polovinu, pa kada upije, procenite da li treba još da se dodaje.

 

Kolač treba da malo pliva u mleku.

 

Ohladite kolač na sobnoj temperaturi, pa se poslužite.