ovo još nismo čuli

"Bio sam siguran da je LAŽIRALA SMRT i pobegla": Princ Hari progovorio o tragediji princeze Dajane i zgranuo Britance

Pokojna Dajana ima važno mesto u autobiografiji njenog mlađeg sina, ali ovaj detalj niko nije očekivao

Princeza Dajana i princ Hari 1995. godinefoto: Martin Keene / PA Images / Profimedia

"Rezerva", memoari princa Harija, vojvode od Saseksa, zvanično će se naći u knjižarama naredne nedelje, ali je u Španiji došlo do curenja knjige u javnost, zbog čega svet ranije prenosi pikanterije koje je sin kralja Čarlsa III želeo da podeli.


Mlađi brat princa Vilijama ispričao je mnogo detalja o svom odnosu sa kraljevskom porodicom i o tome kako se osećao kao njen deo, a jedan od najinteresantnijih jeste Harijevo priznanje da je u prošlosti verovao da je njegova majka živa.

 

Princeza Dajana je 1997. godine stradala nakon saobraćajne nesreće u Parizu, kada je princ Hari imao samo 12 godina, a on je mislio da je Dajana skovala zaveru kako bi započela novi život.

 

Dajana od Velsa bila je najvoljenija članica kraljevske porodicefoto: Mike Forster/Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hari piše da su Vilijam i on otišli na mesto nesreće kako bi pokušali da utvrde kako su izgledali poslednji trenuci njihove majke. Prinčevi su u momentu udesa boravili u Škotskoj s kraljicom Elizabetom, a stanje šoka i usamljenost u zamku Balmoral doveli su do toga da mali Hari uteši sebe mišlju da je njegova majka ipak živa.

 

Nisam imao šta drugo da radim osim da lutam po zamku i pričam sam sa sobom, pa sam došao do sumnje koja je potom postala čvrsto uverenje. Sve je to bio trik. Ali prvi put trik nisu izvodili ljudi oko mene niti štampa, već mama. Njen život je bio očajan, bila je proganjana, mučena, o njoj su lagali, ona je lagala. Zato je inscenirala nesreću kao diverziju i pobegla – piše princ Hari.

 

Princ Hari na sahrani princeze Dajane 1997, s ujakom Čarlsom Spenserom i ocem Čarlsomfoto: EPA-PHOTO/EPA/GERRY PENNY/nk/sc/sw/ow

Kako je on otkrio, nakon povratka u školu, zamolili su ga da napiše poslednje pismo svojoj majci, a on se seća da je želeo da odbije to jer je bio siguran da je princeza Dajana živa, ali nije smeo da kaže svoje mišljenje jer je strepeo da će "misliti da je lud".


Dajana je izgubila život kada je imala samo 36 godina, a s njom je stradao njen dečko Dodi al Fajed, kog Hari u knjizi naziva "maminim novim prijateljem", kao i šofer Anri Pol. Jedini preživeli bio je Dajanin telohranitelj Trevor Ris-Džouns.