Ovo je najmekša pogača koju ste ikada probali.
Kada dođu praznični dane, želimo da nam trpeza bude svečanija, bogatija i lepša.
A skoro svaka trepeza, osim ruske salate, pečenja i sarme, ne može da prođe bez pogače.
Ako ste u potrazi za brzim, a savršenim receptom za pogaču koja se topi pod prstima i mekana je kao duša, na pravom ste mestu.
Sastojci:
- pola kocke kvasca
- 200 ml mlake vode
- 100 ml ulja
- 100 ml mleka
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 500 - 600 g brašna
Priprema:
Pomešajte kvasac, šećer i sve tečne sastojke. Potom dodajte oko 400 grama brašna, pa varjačom umutite postepeno dodajući još brašna.
Testo će biti meko i lepljivo, ali ne brinite, tako i treba da bude.
Ostavite da stoji prekriveno krpom oko 30 minuta.
Stavite malo ulja na ruku, pa kada testo nadođe, premesite, nauljite tepsiju i izručite ga u nju.
Poravnajte rukom i oblikujte. Ostavite da odstoji još 15 minuta, a za to vreme uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni.
Pre pečenja pogaču posolite. Peče se oko 30 minuta.
Kada se ispeče, pogaču pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 5 minuta.