prste da poližeš

Tajna je skrivena u nizu začina: PIKANTNI i SOČNI ćevapi po TURSKOM receptu koji su rezervisani samo za prave gurmane

Ćevapi su tradicionalno jelo koje sigurno uvek rado birate.

Ćevapifoto: RomanaMart/Shutterstock

Omiljeno jelo svakoj osobi koju sretnete su sigurno ćevapi. Pravljeni na bilo koji način i od  koje god mešavine, ne postoji osoba koja će vam reći da ih ne voli.

 

Recept za turske pileće ćevape je odavno čuven, iako se ćevapi prave od junećeg mesa, Turci ipak vole i pileće, a uz posebnu mešavinu začina oni budu nestvarni, nema sumnje da će vam ovo biti jedno od omiljenih jela s obzirom na to da je turska kuhinja nenadmašna.

 

Za razliku od nas koji ćevape služimo uz luk ili kajmak, Turci vole da kombinuju paradajz sos koji bude malo pikantan i upotpuni ceo specijalitet.

Sastojci:

 

  • 1 kg mlevenog belog mesa
  • 1 crni luk
  • 1 manja paprika
  • 1 veza peršuna
  • 7 čenova belog luka
  • 25 g prezli
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 1 kašičica kima

 

Za sos:

 

  • 1 crni luk
  • 1 veća paprika
  • 5 čenova belog luka
  • 200 g paradajza
  • 1 ljuta papričica (po želji)
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 šolja vode
  • 1/4 šolje sirćeta

 

Priprema:

 

U mleveno meso dodajte luk, papriku, peršun i mleveni beli luk, a potom dodajte prezle, posolite, biberite i dobro sjedinite smesu.

 

Nakon što oblikujete ćevape, ostavite ih u frižideru oko pola sata da odstoje.

 

U šerpu sipajte malo ulja, pa dodajte krupno sečen crni luk, paradajz i papriku, kao i cele čenove belog luka. Ako želite dodajte i očišćenu ljutu papričicu, kao i paradajz pastu, pa posolite.

 

Kuvajte oko pet minuta, a potom dodajte vodu i kuvajte još oko 20 minuta. Sirće sipajte polako i sve izblendirajte. Nakon toga pržite meso i služite ga sa paradajz sosom.