Idealna za dijabetičare

Brzo se sprema, sočna je ukusna i ZDRAVA: Posna torta bez šećera, brašna, jaja gotova za samo 15 minuta (RECEPT)

Ukoliko volite slatkiše ali iz nekog razloga ne želite ili ne smete da unosite šećer ili brašno ovo je prava poslastica za vas 

foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

Među ljudima često vlada zabluda da su zdravi slatikiši bezukusni i da se njima ne može utoliti potreba za šećerom.

 

Ipak, postoje oni koji nas mogu uveriti u suprotno. Ljudi koji žive zdrav život uspeli su da naprave poslastice koje mogu da pariraju najukusnijim slatkišima tradicionalne srpske kuhinje.

 

Jedna od njih je i sirova zdrava torta, koja će vam dati dovoljno energije i poboljšati raspoloženje. Ovo je posan slatkiš, pa je idealna i u vreme kada se posti. 

 

 

Svoj recept nam je ustupio Marko Stevanović, travar iz Ostružnice, koji je ovaj slatkiš više puta pravio i koji je oduševljen njegovim ukusom. 

 

Sastojci:

 

  • 4 zrele banane
  • 300 g ovsenih pahuljica
  • 40 g rogača
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • mleveni orasi (mogu i drugi orašasti plodovi)

 

Zdrava torta bez šećera i brašna foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

 

Priprema:

 

U blender stavite 2 banane, dodate cimet i rogač u prahu. Mutite dok ne dobijete smesu. Tu smesu pomešajte sa ovsenim pahuljicama i mešajte dok se ne sjedini. Stavite smesu u pleh i ostavite u frižideru na 3 sata.

 

Nakon toga, stavite 2 banane u blender i dodajte orašaste plodove. Tu smesu stavite na prethodnu. Odozgo mogu da se dodatno stave još neki orašasti plodovi. Celu tortu staviti u frižider na par sati ( poželjno 2 dana ) kako bi odstojala. Posle toga poslužiti.