prste da poližeš

Idealna za slavsku trpezu: Domaća posna lisnata pogača koja osvaja i ukusom i mirisom (RECEPT)

Sezona posnih jela je već došla, a ukoliko vam ponestaje ideja, ova predivna pogača će biti vaš pravi izbor.

foto: xbrchx/Shutterstock

Posna lisnata pogača je uvek pravi izbor kada želite da obradujete ukućane, a možete je koristiti i kao deo slavske trpeze za Svetog Nikolu.

 

Lisnato testo je jedno od omiljenih, naročito zbog brojnih pogodnosti i mogućnosti da pravite bezbroj različitih specijaliteta. Ova domaća pogača od lisnatog testa će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

 

  • 300 ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kockica (40g) svežeg kvasca
  • 650 g brašna
  • 1,5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 100 ml ulja
  • Za premazivanje korica:
  • 150 g omekšalog margarina
  • Za premazivanje pogače:
  • posni majonez

 

Priprema:

 

U toploj vodi, sa kašičicom šećera ostavite kvasac da se aktivira, a u vanglicu stavite brašno, so i kurkumu. Kurkuma se neće osećati, samo će testu dati lepu žutu boju. Na sredini brašna napravite udubljenje i sipajte ulje i pripremljeni kvasac.

 

Mesite testo, pa ostavite u vanglici da odstoji dok se ne udvostruči.

 

Šerpu ili tepsiju veličine 28cm obložiti pek papirom i ostaviti je na stranu. Testo izdužite u valjak i podelite na šest jednakih delova, pa napravite od svakog po jednu jufkicu koju ćete prekriti providnom folijom i ostavite da odstoji 5 minuta.

 

foto: massimofusaro/Shutterstock

Svaku jufkicu razviti u krug debljine 3 mm, premazivati ih omekšalim margarinom (od margarina odmah odvojiti pola kašike nastranu, da bi se stavio preko pogače) i ređati jednu preko druge. Zadnja korica se ne premazuje.

 

Nakon toga razvijte veliki krug debljine 0,5 cm. Iseći krug na četiri dela, pa svaku četvrtinu iseći na osam trouglova da bi se dobile 32 kiflice. Uvijte kiflice i ređajte ih u posudu, sredinu popunite kiflicama, ali tako da ih ređate uspravno. Prekrijte krpom i ostavite tako oko 40 minuta da stoji.

 

Rernu zagrejte na 200 stepeni, a naraslu pogaču premažite posnim majonezom, pa pospite susamom po želji, a preko rasporedite komadiće preostalog margarina. Stavite da se peče dok ne porumeni.